Acasă Actualitate Ultimul focar de pestă porcină africană din Timiş a fost stins

Ultimul focar de pestă porcină africană din Timiş a fost stins

566
DISTRIBUIȚI

Ultimul focar de pestă porcină africană din judeţul Timiş a fost declarat stins, miercuri.

Prefectul Liliana Oneţ a convocat astăzi, la solicitarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, o şedinţă a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Timiş, în cadrul căreia s-a decis stingerea focarelor de pestă porcină africană din comuna Bucovăţ.

Astfel, s-a stins oficial ultimul focar de pestă porcină africană din judeţ, respectiv din localitatea Bucovăţ. Ca urmare, se ridică restricţiile sanitare veterinare privind circulaţia suinelor vii din zona de protecţie şi supraveghere impuse prin actul de declarare oficială a pestei porcine africane în data de 29.02.2020.

De asemenea, se ridică restricţiile privind mişcarea suinelor pentru exploataţiile nonprofesionale din zona de protecţie şi supraveghere, cu respectarea următoarelor condiţii: – suinele să fie identificate; – mişcarea să se facă după solicitarea avizului sanitar veterinar la DSVSA Timiş; – întocmirea documentelor sanitare veterinare de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la Circumscripţia Sanitară Veterinară de Asistenţă din comuna Remetea Mare.

În toate exploataţiile nonprofesionale cu animale din zona de protecţie cât şi din zona de supraveghere s-a procedat la monitorizarea, examinarea clinică, măsurarea temperaturii corporale şi au fost recoltate probe de sânge pentru examenul serologic PPA de la toate suinele aflate în zona de protecţie.

În urma stingerii celor trei focare din localităţile Cadar, Mănăstirea Şag Timişeni şi Bucovăţ, judeţul Timiş devine liber de pestă porcină africană.

Comentarii

comentarii