Acasă Editorial Un bănățean excepțional, Marius Matei

Un bănățean excepțional, Marius Matei

3511
DISTRIBUIȚI

Marius Matei este un om unic. Nu exagerez și nu spun vorbe mari. Un tânăr excepțional, cu o educație amprentată de un profund respect față de valorile Banatului unic, și el, cu un bunic autodidact, cu o bibliotecă de peste 2000 de volume de cărți vechi, cumpărate de acest bunic țăran. Marius Matei are o colecție de costume populare autentice bănățene, peste 1000 de piese, achiziționate dintr-o pasiune cu vechi rădăcini în copilăria sa, din Giroc. A dat pe ele… o casă! Părinții și bunicii l-au susținut, iar acum își face un doctorat în etnografie, la Universitatea de Vest din Timișoara. Are un zâmbet cald, o față senină, ochii atenți la tot ceea ce este viu, o expresie de înger încurcat printre oameni. De multe ori, oameni prea înguști pentru a-i înțelege proiectul. Acum, chiar în aceste zile, expoziția sa este deschisă la Centrul de Cultură și Artă a CJ Timiș.

Despre Marius Matei au scris specialiști din țară, poate mai mult decât cei din Timișoara. Iisus Hristos spunea că ”nimeni nu este apostol în țara sa”, nimănui nu i se recunosc meritele din partea celor apropiați, pe Hristos L-au răstignit, L-au umilit, crezând că-l vor scoate din inimile oamenilor. Știm, desigur, că este o ”artă întunecată” aceea de a distruge, de a nu fi recunoscători pentru darul de a avea o valoare, alături de noi…

Pe Marius Matei îl admir și îi sunt recunoscătoare pentru arta de a pune în valoare frumsețea portului popular bănățean, cu cătrințele sale brodate în fir de mătase și de aur, cu fire de argint și flori de un colorit ce nu pot fi imitate. Pentru colecția sa de celme (cele ce se pun pe cap), de broderii unice, pe care le-a cumpărat din banii pe care alți tineri i-ar fi dat pe motoare scumpe, pe escapade excentrice, va avea un loc unic în lista colecționarilor particulari din Europa.

Știm ce avem? Nu prea știm, din păcate…

Marius Matei este al nostru, al bănățenilor, să punem un strop de drag pentru a-i arăta că este așa!

Comentarii

comentarii