Acasă Eveniment Un bolnav- 4 laboratoare – patru analize – toate diferite

Un bolnav- 4 laboratoare – patru analize – toate diferite

DISTRIBUIȚI

Cristian Balmez, un pensionar din Timişoara, a vrut să demonstreze pe propria piele cum merge treaba în sistemul sanitar din România. Mai mult, personajul principal al acestui articol a vrut să demonstreze şi faptul că între unele instituţii de sănătate din Timiş nu există comunicare. Povestea începe în urmă cu câţiva ani, atunci când a avut ceva probleme de sănătate şi a fost nevoit să se opereze. După intervenţia chirurgicală, medicul i-a recomandat lui Cristian Balmez să facă anumite analize, la un interval de trei luni, pentru a vedea care este starea acestuia de sănătate. Zis şi făcut: domnul Balmez s-a prezentat, din trei în trei luni, la cele mai cunoscute laboratoare din Timişoara, pentru a-şi face analizele pe care i le-a recomandat medicul ce l-a operat. Problemele acestui om au început în momentul în care a vrut să afle adevărul despre starea lui de sănătate, aşa că s-a gândit că ar fi bine să facă aceeaşi analiză la patru laboratoare diferite din Timişoara: Bioclinica, MedLife, Synevo şI Centrul de diagnostic şI tratament Dr Golea.

Patru laboratoare – patru analize diferite

Cristian Balmez a rămas stupefiat în momentul în care a aflat că cele mai cunoscute laboratoare de analize din Timişoara pot greşi. Când spunem că aceste laboratoare au greşit ne referim la faptul că cele patru laboratoare au făcut aceeaşi analiză, numai că rezultatele au fost mult diferite. Acum, Cristian Balmez nu ştie care sunt analizele corecte şi după care ar trebui să se ia. Mai mult, acesta ar trebui să urmeze şi un tratament, dar nu ştie exact ce tratament, pentru că dacă ar fi să se ia după analizele făcute de laboratoarele din Timişoara, ar trebui să înceapă cel puţin două tratamente diferite, în acelaşi timp.

„Vă înţeleg, dar nu este de competenţa noastră”

În momentul în care a văzut că a primit patru rezultate diferite, Cristian Balmez s-a gândit că ar fi bine să informeze şi autorităţile competente de la noi din oraş. Prima oprire a bătrânului a fost Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş. Aici, acesta a fost primit cu amabilitate de Constantin Damian, unul dintre directorii executivi ai CJAS Timiş. Acest angajat al statului a ascultat, preţ de 5 minute, povestea domnului Balmez, după care i-a replicat acestuia: „Vă înţeleg perfect, văd şi eu că sunt discrepanţe mari între aceste rezultate de laborator, dar nu putem face nimic, pentru că nu este de competenţa noastră” , susţine Constantin Damian. Contactată telefonic, Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt la CJAS Timiş, spune că în acest caz se va face lumină. „Săptâmâna viitoare vor începe controale la aceste laboratoare din Timişoara, pentru a vedea dacă aceste aparaturi au toate avizele necesare. Rezultatul acestor controale va fi făcut public imediat după ce aceste laboratoare vor fi verificate de către angajaţii CJAS Timiş”, spune Mariana Mocioalcă.

„Nu putem face nimic, pentru că nu suntem specialişti”

A doua oprire a lui Cristian Balmez a fost la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Timiş. Aici Balmez a vrut să afle dacă laboratoarele care au furnizat analize eronate pot fi amendate de către inspectorii OPC Timiş. De această dată, personajul acestui reportaj a fost primit chiar de directorul OPC Timiş, Marinela Iliaş, care după ce a ascultat povestea şi-a dat seama că nu are cum să îl ajute. „Nu pot face nimic, majoritatea oamenilor noştri sunt ingineri. Noi nu putem verifica astfel de laboratoare, pentru că nu ne pricepem la aşa ceva. Eu cred că cei mai în măsură să rezolve această problemă ar fi cei de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş. Ei sunt cei care se pricep la astfel de lucruri”, spune Marinela Iliaş.

„Nu este de competenţa noastră”

Văzând că de la primele două instituţii nu a putut obţine prea multe informaţii, Balmez s-a gândit că ar fi bine să urmeze sfatul directorului OPC Timiş şi să meargă la DSP Timiş, pentru a vedea dacă această instituţie are vreo autoritate asupra acestor laboratoare. Aici Balmez a mers la purtătorul de cuvânt, Dana Şpac, care, spre surprinderea noastră, a fost şi cel mai amabil personaj al acestei zile. Timp de aproximativ 15 minute, Dana Şpac l-a ascultat pe acest om, dar la final şi aceasta a dat neputincioasă din umeri, pasând problema la Colegiul Medicilor din Timişoara. „Pot să vă spun că noi nu avem nici o relaţie contractuală directă cu aceste laboratoare. Ştiu că ei obţin avize de funcţionare de la Ministerul Sănătăţii, iar cei care ar putea să-i tragă de mânecă ar fi Colegiul Medicilor din Timişoara. Noi nu avem nicio competenţă în această privinţă”, spune Dana Şpac. După această plimbare de colo colo, care a durat aproximativ trei ore, am încercat şi noi să vedem ce a înţeles domnul Balmez de la cele trei instituţii ale statului. „Am întâlnit astăzi trei oameni amabili, care, din păcate, mi-au dat doar sfaturi şi nu au putut să facă nimic pentru mine. Eu am mers cu această problemă, iar cei trei oameni spuneau că această problemă nu este de competenţa lor. Eu nu mai înţeleg cum merg lucrurile în această ţară. Cred că voi pleca la Bucureşti sau la Viena, pentru a face aceste analize din nou”, spune Cristian Balmez.

„DSP şi CJAS Timiş pot verifica aceste laboratoare”

Contactat telefonic, Lazăr Fulger, preşedintele Colegiului Medicilor din Timiş, spune că cele două instituţii pe la care s-a plimbat Cristian Balmez pot verifica aceste laboratoare. „CJAS Timiş şi aceste laboratoare au relaţie contractuală, aşa că cei de la CJAS pot verifica, în orice moment, dacă aparaturile din aceste laboratoare funcţionează normal, adică dacă aceste laboratoare au toate avizele necesare de funcţionare. De asemenea, DSP Timiş poate verifica, în orice moment, activitatea acestor laboratoare. În ceea ce priveşte analizele la care faceţi referire, pot să vă spun că acestea pot diferi pentru că unele analize au fost făcute la o oră, altele la altă oră şi de aici pot apărea mici diferenţe”, spune Lazăr Fulger. După aceste răspunsuri şi explicaţii, nu este de mirare că tot mai mulţi români aleg să se trateze în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că acolo au parte de servicii de calitate.
 

Comentarii

comentarii