Acasă Actualitate Un celebru arhitect român îl acuză pe primarul Nicolae Robu de dezinformare

Un celebru arhitect român îl acuză pe primarul Nicolae Robu de dezinformare

DISTRIBUIȚI

Subiectul trotuarelor colorate din zona centrală a Timișoarei continuă cu noi acuze pentru primarul Nicolae Robu. Contestat de specialiști și oameni de cultură, proiectul este considerat de primar ca fiind cea mai bună soluție. Robu a adus în sprijinul său și mii de like-uri strânse pe pagina sa de facebook. Unul dintre cei care se opune proiectului este Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Timiș, care a încercat să oprească proiectul pentru că nu ar fi avut toate avizele necesare. În lupta sa cu Predescu, Nicolae Robu l-a implicat Șerban Sturdza, unul dintre cei mai valoroşi arhitecţi din România. Într-o postare pe Facebook primarul Timișoarei a susținut că Sturza este cel care ar fi ales soluția tehnică pentru trotuarele atât de contestate.

 “Stimaţi timişoreni, Mai nou, nişte indivizi ce n-au nimic de etalat ca realizări ale vieţii lor, în afară de încercări de boicot la adresa celor din categoria opusă, adică, din categoria celor care fac, intoxică lumea cu tema noilor trotuare din zona centrală. Aceşti indivizi, cu neruşinare, vorbesc despre noile trotuare ca şi cum ele ar fi din centrul istoric. ÎN CENTRUL ISTORIC, AVEM, CUM AM ARĂTAT MAI SUS, ÎNAINTEA ORICĂROR ALTE ORAŞE DIN ŢARĂ, NUMAI PIATRĂ NATURALĂ MONOCROMĂ! IAR PE ZONA DE GRANIŢĂ, ÎNCĂ NEPAVATĂ -PE STRĂZILE MARTIN LUTHER ŞI PROCLAMAŢIA DE LA TIMIŞOARA-, VOM FOLOSI, AŞA CUM AM ANUNŢAT, TOT PIATRĂ NATURALĂ, EXACT ACEEAŞI FOLOSITĂ PE MIJLOCUL STRĂZILOR SAVOYA, BLAGA, ALECSANDRI (pe Mercy e una diferită, mai scumpă, importată din Italia, care a fost foarte foarte greu de obţinut). Dar…, “marii specialişti” o ţin sus: NU E BUNĂ! Nu e bună pt că nu au ei niciun rol nici în acest proiect, cum n-au avut nici în altele de interes public ale oraşului! Şi nu pt că i-ar exclude cineva, ci pt că sunt prea prinşi în campanii aducătoare de bani. Menţionez că această piatră a fost aleasă pt străzile menţionate mai sus de nimeni alţii decât de celebrul arhitect Sturdza şi colaboratorii lui, autorii proiectului arhitectural Centrul Istoric / Cetate I ! Deci, oricât s-ar cârti, noi cu această piatră vom merge mai departe pe zona istorică, mai bine zis, pe frontiera zonei istorice.”, a scris Nicolae Robu, pe pagina sa de Facebook.

Dezinformarea primarului este devoalată de arhitectul Șerban Sturdza, care spune, oficial, că nu are nicio legătură cu alegerea pietrei colorate din Timişoara.

Arhitectul a trimis o dezminţire Ordinului Arhitecţilor din Timişoara, cu clarificările necesare:

,,Bună ziua,

Mă numesc Șerban Sturdza, sunt arhitect și am coordonat o parte a proiectelor de restaurare urbană în zona istorică din centrul Timișoarei.

Referitor la o postarea domnului primar Nicolae Robu pe care mi-ați trimis-o și unde este menționat numele meu alături de colaboratorii mei, aș vrea să notați următoarea declarație pentru a fi transmisă, unde credeți de cuviință, fără a-i deforma textul sau a-l trunchia:

Lucrările care se desfășoară în prezent (anul 2020) în zona centrală Cetate, nu au legătură cu vreun proiect în care aș fi fost implicat. Nu am niciun contract cu primăria Timișoara și nu am dat niciun fel de consultanță pentru acțiuni de intervenție în zona mai sus menționată. De asemenea în proiectul de mult încheiat, în care am fost angajat și care cuprindea o parte a zonei Cetate, nu am făcut referiri pentru alte lucrări, cu toate că am o imagine clară asupra întregii zone. În consecință afirmația „ … această piatră a fost aleasă pentru străzile menționate mai sus de nimeni alții decât de celebrul arhitect Sturdza și colaboratorii lui, autorii proiectului arhitectural Centrul Istoric / Cetate 1! …) nu este adevărată. Cu atât mai mult afirm că nu știu ce tip de piatră se folosește pentru noile pavaje decorative, nu cunosc opțiunile pentru designul și stereotomia propuse și nu cunosc echipa care a propus proiectul în execuție. Pot afirma că proiectul nu coincide cu punctul meu de vedere referitor la o imagine urbană coerentă a cartierului Cetate.”

Comentarii

comentarii