Acasă Politica Un deputat UDMR vrea ca Aradul să nu fie în regiunea de...

Un deputat UDMR vrea ca Aradul să nu fie în regiunea de dezvoltare cu Timişul

546
DISTRIBUIȚI

Farago PeterDeputatul UDMR de Arad Farago Peter anunţat, vineri, că va propune modificarea proiectului privind înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare, astfel încât Aradul să nu facă parte din aceeaşi regiune de dezvoltare cu judeţul Timiş.
Farago Peter a spus că această modificare ar trebui făcută în urma unui referendum la nivel local. „Noi credem că actuala organizare a acestor regiuni de dezvoltare nu este bună, nu este benefică, aduce mari discrepanţe între judeţele care formează o regiune de dezvoltare. Aceste judeţe au, de foarte multe ori, foarte puţine lucruri în comun şi din punct de vedere economic sunt foarte diferite şi din această cauză ele nu funcţionează aşa cum ar trebui. Judeţele dezvoltate economic sunt în situaţia de a atrage cea mai mare parte a proiectelor care vizează acele regiuni de dezvoltare. Deci, judeţele aflate într-o situaţie economică bună se dezvoltă mult mai repede şi mai bine, iar cele care au o situaţie mai proastă, nu pot cofinanţa anumite proiecte rămân şi mai mult în urmă", a declarat Farago Peter.
Deputatul UDMR consideră că în urma unei eventuale reorganizări a regiunilor şi macroregiunilor, Aradul ar trebui să se alăture judeţelor Bihor, Satu Mare sau Sălaj, „cu care se aseamănă mai mult din punct de vedere economic sau cultural“. „Aradul nu este într-o situaţie bună când este pus într-o regiune cu judeţul Timiş. Aradul nu are foarte multe în comun cu Banatul. Ştim cu toţii, că relaţiile Aradului cu judeţul Timiş nu sunt chiar cordiale, de aceea eu voi propune modificarea proiectului în acest sens. Avem prea puţin în comun cu Timişul sau Caraş-Severinul. Regiunile de dezvoltare existente acum s-au făcut doar cu pixul, fără a ţine seama de nivelul de dezvoltarea judeţelor, de necesităţile sau priorităţile fiecăruia. Astfel diferenţele economice sau adâncit. O să am o propunere ca Aradul să nu facă parte din aceeaşi regiune de dezvoltare cu Timişul. Ar fi o idee foarte bună un referendum despre un subiect aşa de important”, a afirmat Farago Peter.
De asemenea, viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar, care este şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni al UDMR, a spus că varianta cea mai bună pentru judeţul Arad este cea pe care o doreşte comunitatea. „Este o normalitate întâlnită în Europa, ca în astfel de ocazii să se organizeze referendum“, a spus Bognar, care însă nu şi-a exprimat poziţia proprie, în condiţiile în care administraţia PDL din Arad susţine realizarea unui pol de dezvoltare economică Arad-Timişoara, care să concureze cu Bucureştiul.
Parlamentarul UDMR a mai spus că va fi organizată o dezbatere pe această temă, pentru a se vedea reacţia locuitorilor din judeţul Arad. „Din semnalele pe care le am, foarte mulţi arădeni subscriu la propunerea mea“, a mai afirmat Farago Peter.
Iniţiativa legislativă a UDMR privind reorganizarea regiunilor a primit aprobarea tacită a Senatului, iar acum se află la Camera Deputaţilor, care este camera decizională. În proiect se menţionează că pe teritoriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ teritoriale şi nu au personalitate juridică. Conform acestui proiect de lege, judeţul Arad ar face parte din macroregiunea IV, împreună cu judeţele Timiş, Caraş-Severin, Alba, Hunedoara, Sibiu şi Braşov.
„Scopul UDMR este de a crea regiuni şi macroregiuni cu judeţele care vor să gândească împreună, care îşi doresc o dezvoltare comună şi nicidecum faultarea celuilalt, cum se întâmplă acum“, a mai menţionat deputatul UDMR, Farago Peter.
Sursa: NewsIn
 

Comentarii

comentarii