Acasă Eveniment Un elicopter militar israelian cu şapte militari la bord s-a prăbuşit la...

Un elicopter militar israelian cu şapte militari la bord s-a prăbuşit la Fundata

730
DISTRIBUIȚI

Salvamontiştii au recuperat patru cadavre din zona unde s-a prăbuşit elicopterul israelian

Elicopterul prăbuşit luni după-amaiză în apropierea localităţii braşovene Fundata este un aparat de zbor israelian, de transport, de tip CH 53, care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010.
Potrivit precizărilor MApN, elicopterul israelian de tip CH 53 avea la bord şase militari israelieni şi unul român. Aparatul de zbor a pierdut legătura radio cu centrul de Raportare Control al exerciţiului aerian, ulterior, epava aparatului de zbor fiind localizată din aer în zona Fundata – Zărneşti.
Ministerul Apărării a declanşat imediat, potrivit procedurilor în astfel de situaţii, operaţiunea de căutare-salvare, la care participă un elicopter de evacuare medicală MEDEVAC aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două elicoptere israeliene.
În jurul orei 17.45, echipele de căutare-salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărneşti din judeţul Braşov, epava elicopterului israelian care a fost dat dispărut. Până la ora redactării acestei ştiri, nu se cunosc împrejurările producerii accidentului şi situaţia membrilor echipajului.
În prezent, echipele de căutare acţionează la sol pentru localizarea membrilor echipajului. La bordul elicopterului se aflau şase militari israelieni şi un militar român.
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a dispus constituirea şi trimiterea la faţa locului a unei comisii de cercetare a cauzelor producerii acestui accident şi a dispus sesizarea Parchetului General.
Exerciţiul avea ca obiect executarea de misiuni de căutare, salvare şi evacuare medicală.
Surse militare declaraseră iniţial pentru MEDIAFAX că elicopterul prăbuşit luni după-amiază în apropierea localităţii braşovene Fundata ar fi aparţinut Ministerului Apărării Naţionale şi că la bordul acestuia s-ar afla şi militari americani.
Ulterior, prefectul de Braşov, Ion Gonţea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a fost identificată zona unde a căzut elicopterul şi că nu poate preciza dacă persoanele aflate la bord, care nu ar fi supravieţuit, sunt militari americani.
Prefectul de Braşov a mai spus că zona unde a căzut elicopterul este foarte accidentată şi că, la ora actuală, au fost luate măsuri pentru "securizarea" acesteia.
Potrivit unor surse oficiale, zona unde s-a prăbuşit elicopterul este foarte accidentată şi greu accesibilă, motiv pentru care în zonă nu vor fi trimise echipaje SMURD, ci echipe de salvamontişti.
În urmă cu o săptămână, un elicopter israelian de transport tip CH-53 care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010 a aterizat de urgenţă, în zona localităţii Priboiu, din judeţul Dâmboviţa, informa Ministerul Apărării Naţionale.
Potrivit MApN, în timpul zborului către aerodromul Boboc de la Buzău echipajul elicopterului a sesizat o defecţiune la bord şi a aterizat de urgenţă, conform procedurilor.
După remedierea defecţiunii, elicopterul israelian a decolat către baza de la Boboc, unde a aterizat în siguranţă.
Exerciţiul Blue Sky 2010 se desfăşoară în perioada 18-29 iulie la aerodromul Boboc şi are ca scop antrenarea pentru misiuni de căutare, salvare şi evacuare medicală.

Salvamontiştii au recuperat patru cadavre din zona unde s-a prăbuşit elicopterul israelian

Şeful Serviciului Salvamont Bran, Fănică Boboc, a declarat luni seară corespondentului MEDIAFAX că, la ora transmiterii acestei ştiri, echipele de salvamontişti au găsit patru cadavre la locul unde s-a prăbuşit elicopterul israelian, aparatul de zbor luând foc.
La ora transmiterii acestei ştiri echipele de salvamontişti continuau cercetările la faţa locului.
Jandarmii montani din Braşov şi Dâmboviţa au început luni seară căutările elicopterului prăbuşit în zona Fundata – Zărneşti, la cinci kilometri vest de Babele, pe teritoriul judeţului Braşov.
MApN a anunţat că un elicopter israelian de tip CH 53 care avea la bord şase militari israelieni şi unul român a pierdut legătura radio cu centrul de Raportare Control al exerciţiului aerian, ulterior epava aparatului de zbor fiind localizată din aer în zona Fundata – Zărneşti.
 

Comentarii

comentarii