Acasă Eveniment Un fermier din Timiș care a îngropat în câmp aproximativ 30 de...

Un fermier din Timiș care a îngropat în câmp aproximativ 30 de porci care aveau pestă porcină s-a ales cu dosar penal

DISTRIBUIȚI

Un crescător de porci din Parța ar fi descoperit că are focar de pestă porcină în gospodărie încă din luna septembrie. Nu a anunțat autoritățile, iar în schimb a îngropat cadavrele. Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, este categoric: „Dacă proprietarul ar fi anunțat din timp, probabil că nu ne-am fi aflat azi în această situație, cu 40.000 de porci sacrificați”. Acum, acesta s-a ales cu dosar penal.

Vă amintim că, în urmă cu o săptămână, analizele făcute la București au confirmat un focar de pestă porcină africană la ferma din Parța a celor de la Smithfield. Drept urmare, aici au fost sacrificate toate cele 39.000 de animale care erau suspecte de contaminare. Între timp, autoritățile au făcut cercetări și au ajuns la concluziile prezentate mai sus. Se pare că proprietarul porcilor contaminați în septembrie, nu numai că i-a îngropat, dar nu a făcut-o nici măcar destul de bine.

Mai multe detalii a dat prefectul Mihai Ritivoiu, în postarea pe Facebook în care oferă al șaselea „update” legat de focarul de la Smithfield:

„Focarul primar potențial a fost descoperit. Un nou focar de pestă porcină a fost declarat la Parța, la o exploatație particulară. Aproximativ 30 de porci au fost îngropați în câmp, la doar 10-20 cm sub pământ, încă din luna septembrie. Ca urmare a anchetei epidemiologice şi din declarațiile proprietarului, reiese că boala era prezentă încă din primele zile ale lunii septembrie. Porcii îngropați vor rāmâne pe loc şi chiar acum se lucrează la acoperirea lor prin creearea unui taluz de 3 metri înălțime, împrejmuit de gard. Dacă proprietarul ar fi anunțat din timp, probabil că nu ne-am fi aflat azi în această situație, cu 40.000 de porci sacrificați. Acum s-a deschis un dosar penal. Fac încă un apel proprietarilor de porci să anunțe imediat orice suspiciune de pestă”.

Comentarii

comentarii