Acasă Actualitate Un fost ofițer de informații, dat afară de la IPJ Timiș, acuzat...

Un fost ofițer de informații, dat afară de la IPJ Timiș, acuzat că face parte din rețeaua de trafic de migrați condusă de șeful Imigrărilor din Caraș-Severin

DISTRIBUIȚI

Un fost ofițer de la IPJ Timiș este acuzat că face parte dintr-o rețea de trafic de migrați. Împreuna cu alți foști angajați ai MAI, unii cu funcții de conducere, ar fi pus bazele unei rețele complexe de trafic de migrați din Asia. Gruparea a câștigat in ultimii doi ani milioane de euro.

Marți dimineața, s-au efectuat 67 de percheziții în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Argeș, Sibiu și în București, într-un dosar penal vizând săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migrați, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în România și spălarea banilor.

Dan Vasile

În urma acestei operațiuni complexe a procurorilor DIICOT și DNA, au fost ridicați și duși la audieri mai mulți foști angajați ai MAI, printre care și Vali Mitruș, șeful Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin. Potrivit unor surse judiciare, creierul grupării ar fi fost Claudiu Perian, fostul șef de la Imigrări Caraș-Severin și prieten cu actualul conducător al instituției. Era ajutat de Dan Vasile, un fost ofițer de informații, dat afara din Politia Timiș. Perian, spun anchetatorii, ar convins 37 de persoane să i se alăture – români și străini. Fostul șef de la Imigrări a înființat șapte firme care se ocupau cu angajarea migraților. Iar ofițerul în rezervă, Dan Vasile, care controla una dintre ele, avea sarcina să găsească societăți care să-i sprijine și să îi pună in legătura cu firme de recrutare din străinătate.

Ajunși în tara, străinii erau preluați de la aeroport și duși în diferite locații. În unele apartamente își improvizaseră chiar sere în care cultivau canabis. Străinii primeau vizele de ședere de la actuali și foști angajați ai Inspectoratului General pentru Imigrări, iar când perioada legală expira, muncitorii nu erau expulzați. Firmele înființate sau partenere se ocupau în schimb de eliberarea avizele de muncă. Migrații plăteau între 500 și 6.000 de euro pentru documente.

Anchetatorii vorbesc de aproape 1200 de cetățeni străini care ar fi ajuns la noi în țară, pe această filieră, doar in ultimii doi ani. Majoritatea sunt din Pakistan și Bangladesh, dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan. Nu România era destinația finala, ci alte țări din spațiul Schengen – Germania, Franța sau Italia, unde ajungeau acolo ascunși în tiruri. De pe urma lor, membri grupării ar fi obținut între 1 și 3 milioane de euro.

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a transmis, marți, un punct de vedere în legătură cu perchezițiile DIICOT și DNA la Biroul Imigrări Caraș-Severin într-un dosar de trafic de migrați și au precizat că se delimitează de orice acțiuni necorespunzătoare care nu sunt în concordanță cu legea, menționând că atunci când situația a impus au fost sesizați procurorii cu privire la posibile infracțiuni.

Comentarii

comentarii