Acasă Actualitate Un intelectual european la Timișoara

Un intelectual european la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Cu o frecvență care se arată a fi o tradiție născândă, actuala conducere a Universității de Vest invită mari intelectuali ai României și ai lumii întregi în Aula Magna a Universității, spre bucuria timișorenilor dornici de cultură.

Aseară, marele dramaturg, romancier, eseist, poet și jurnalist Matei Vișniec a revenit la Timișoara cu o conferință confesiune despre Europa contemporană (Intitulată Europa EST-VEST: Atât de APROAPE și atât de DEPARTE) de la Vest la Est și de la Est la Vest, așa cum a simțit-o, cum a trăit-o începând cu prima zi, înainte de anii 90, când a descins în Paris pe peronul Gare de L ‘Est și până în ziua de azi când a devenit autorul consacrat, jucat pe marile scene ale lumii și publicat de edituri prestigioase.

 Elegant și sincer, Matei Vișniec ne-a vorbit despre marile probleme europene contemporane, de la renașterea stângii comunistoide, reîncărcată prin problema imigranților și activismul mișcării ”woke” până la parșiva barbarie putinistă care cutremură întreaga Europă în acest moment.

 Ca orice adevărat om de cultură Matei Vișniec crede în victoria cărților asupra armelor și în biruința adevărului asupra minciunii, în ciuda prea multor idioți utili – și tovarăși de drum, aș adăuga eu – care au însoțit totalitarismele din Europa secolulul al XX-lea, cât și incredibila reapariție a tiraniei la începutul secolului al XXI-lea prin maleficul Putin.

Dacă intelectualul este ”un om care își pune necontenit probleme despre toate lucrurile” (apud Garabet Ibrăileanu) huțulul, bucovineanul, românul, francezul Matei Vișniec ne-a arătat aseară ce înseamnă un adevărat intelectual european angajat! Cu oameni ca Domnia Sa orice depărtare de Europa unită și civilizată se transformă într-o firească apropiere!

Comentarii

comentarii