Acasă Economic Un italian din Timiș ajunge pe poziţia a doua în topul latifundiarilor

Un italian din Timiș ajunge pe poziţia a doua în topul latifundiarilor

DISTRIBUIȚI

emilianaPentru prima dată, o companie controlată de un cetăţean străin ajunge pe poziţia a doua în topul beneficiarilor de subvenţii pe suprafaţă. Martini Luciano a încasat în campania agricolă de anul trecut mai mult decât Adrian Porumboiu.
Emiliana West Rom SRL, compania controlată de omul de afaceri italian Martini Luciano, a urcat anul trecut trei poziţii în clasamentul beneficiarilor de subvenţii pe suprafaţă , surclasându-l pe omul de afaceri român Adrian Porumboiu, care a ieşit din top 10, potrivit datelor furnizate de către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Emiliana a încasat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), în contul campaniei agricole 2014, subvenţii în valoare totală de 6,6 milioane de lei, în contextul în care producătorul a solicitat sprijin financiar pe schema de plată unică pentru 10.529 de hectare, pe care le deţine în judeţul Timiş.
În 2013, Emilia West Rom deţinea peste 10.615 hectare pentru care a beneficiat de subvenţii în valoare de 7,6 milioane de lei. Menţionăm că valoarea subvenţiei pe suprafaţă a scăzut în 2014 la 156,9 euro pe hectar, faţă de 160,7 euro pe hectar în 2013.
Compania a fost înfiinţată în 2010 şi activează in zona Dudestii-Vechi – Valcani – Teremia. “Majoritatea terenului este în proprietatea noastră. Cred că sunt în jur de 10.000 de hectare”, declara anul trecut un oficial al companiei.
De asemenea, pe site-ul societăţii se menţionează că Emiliana West Rom, cu afaceri în prelucrarea grăsimilor vegetale, agricultură, zootehnie şi depozitare administrază şi cultivă aproximativ 12.000 de ha, din care circa 10.000 ha sunt proprietatea firmei. Compania în care s-au investit peste 30 de milioane de euro, a raportat în 2013 o cifră de afaceri netă de peste 31,2 milioane de lei şi pierderi nete de 3,1 milioane de lei. Societatea are 87 de angajaţi.

Urmaşul lui Culiţă Tărâţă-veşnicul numărul unu

Prima poziţie în clasamentul APIA este deţinută, ca în fiecare an, de către Agricost SRL, cea care a preluat în arendă de la TCE 3 Brazi a familiei Tărâţă cele peste 56.100 de hectare deţinute de Agenţia Domeniilor Statului în Insula Mare a Brăilei. Cel care controlează cea mai mare suprafaţă agricolă a ţării rămâne astfel omul de afaceri Constantin Duluţe, care a încasat în contul campaniei agricole 2014 subvenţii în valoare totală de 22,3 milioane de lei. Cu un an în urmă, încasările Agricost au fost de 43,2 milioane de lei.

Traian Rece-un nou latifundiar

Un salt important în ultimul an l-a făcut şi business-ul lui Traian Rece, fost deputat PSD, actualmente preşedinte al Partidului Dreptăţii Sociale. SC Agrodelta Sireasa SA, compania deţinută de acesta (60% dintre acţiuni), SIF Moldova (20% dintre acţiuni) şi Matei Alexandru Rece a încasat în anul agricol 2014 subvenţii în valoare de 6 milioane de lei. Conform datelor aferente campanbiei agricole 2013, societatea se afla pe poziţia a- 20-a în clasamentul societăţilor care au solicitat sprijin financiar pentru schema unică pe suprafaţă (SAPS). Potrivit datelor Consiliului Judeţean Tulcea, anul acesta SC Agrodelta Sireasa a concesionat de la Consiliul Judeţean 9.417 hectare de teren în zona Sireasa din Delta Dunării.
De altfel, suma mare încasată derece se explică şi prin faptul că, în afară de subvenţia pe suprafaţă, Agrodelta Sireasa beneficiază şi de o subvenţie suplimentară întrucât se află într-o zonă considerată defavorizată. Din datele APIA, compania lui Rece este pe poziţia a treia în clasamentul celor mai mari beneficiari de fonduri europene pentru zonele defavorizate, cu încasări în valoare de 1,3 milioane de lei, în campania agriclă 2014.

Cât teren mai are Ioan Niculae

Ioan Niculae, singurul român care apare în topul american Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, a ajuns de abia pe poziţia a cincea în clasamentul realizat pe baza valorii subvenţiilor pe suprafaţă încasate. Interagro SA a primit în contul campaniei agricole 2014 aproximativ 5,6 milioane de lei, faţă de 11,7 milioane de lei cu un an în urmă. Interagro a solicitat sprijin financiar pentru schema de plată unică pe suprafaţă , anul agricol 2014, pentru 18.362 de hectare (a treia suprafaţă ca mărime pentru care s-a solicitat subvenţii), faţă de 18.258 de hectare cât a exploatat cu un an în urmă.

Ce s-a întâmplat cu Adrian Porumboiu

În ceea ce priveşte Comcereal SA Vaslui, parte a grupului Racova a omului de afaceri Adrian Porumboiu, aceasta nu figurează în top 10 beneficiari de subvenţii în campania agricolă din 2014, ceea ce înseamnă că a încasat sub 4,7 milioane de lei. Comcereal a solicitat sprijin financiar pentru 27.488 hectare în campania 2014. Anul trecut, Comcereal a beneficiat de subvenţii în valoare de 18,1 milioane de euro, fiind al doilea mare latifundiar a lui 2013.

Sursa: economica.net

Comentarii

comentarii