Acasă Editorial Un judeţ ajuns de ruşine

Un judeţ ajuns de ruşine

DISTRIBUIȚI

cornel_bogdanEra o vreme când judeţul Timiş era considerat o perlă a României. Toţi românii care nu-şi găseau vreun rost pe la casele lor veneau cu grăbire la noi, să se facă oameni.

Din păcate, vremurile bune au cam trecut, iar Timişul nu prea mai e fruncea în niciun domeniu. Prin comparaţie cu alte judeţe, acum, Timişul are cele mai proaste drumuri.

Pline de gropi, inundate atunci când plouă, năpădite de vegetaţia lăsată în voie, în veşnică şi interminabilă reconstrucţie, uitate de guvernanţi, abandonate chiar şi de cei care sunt puşi la cârma consiliului judeţean. Până şi Caraş-Severinul, un judeţ mult mai sărac, ne dă lecţii în materie de infrastructură rutieră. Mergeţi prin ţară şi vă veţi convinge cât de prost stăm la acest capitol.

Pe deasupra, Timişul este plin de gunoaie. Milioane de PET-uri ornează sinistru marginile şoselelor. Nici cei de la Drumuri, nici primăriile nu le adună, ani în şir. Fac parte din peisaj. Or fi deja o atracţie turistică!? Să admitem că judeţul e sufocat de gunoaie din pricina unor inşi prost-crescuţi şi cu maniere jalnice. Dar n-avem inspectori, primari şi poliţişti care să-i amendeze?

Eu cred că oamenii aruncă gunoaiele pe unde apucă şi pentru că nu au gropi de gunoi. Câte servicii de salubrizare comunale ştiţi să funcţioneze? Şi, dacă ar fi viabile, unde se pot depozita deşeurile? La Ghizela? Poate la anu’ şi la mulţi ani, căci nimeni nu ştie când va fi gata acel deponeu ecologic! Poate la Pădureni, unde a găsit preşedintele CJT o soluţie de avarie? Suntem, la nivel de administraţie, nişte maeştri ai improvizaţiilor de ultim moment. Născători de soluţii luate la disperare.

Să admitem că, în ultimii patru ani, cu liberalii la guvernare, conducerea Consiliului Judeţean Timiş nu a avut susţinerea financiară necesară pentru a repara drumurile şi a face treabă bună în judeţ. Dar acum? Preşedintele Constantin Ostaficiuc nu mai are nicio scuză: la Finanţe e unul de-al lui, la Transporturi, la fel. E coleg de partid până şi cu prim-ministrul Emil Boc. La Cotroceni e părintele lor şi al naţiunii. Sunt îndeplinite toate condiţiile ca judeţul Timiş să ridice capul din ţărână.

Singurul lucru care mai lipseşte este interesul aleşilor pentru propriul judeţ. E, prin urmare, cazul să lase la o parte propria prosperitate pentru una mai generală. Şi chiar dacă se supără domnii de la comanda consiliului judeţean, nu putem să nu observăm că, în vreme ce judeţului îi merge tot mai rău, lor şi clanurilor pe care le patronează le merge tot mai bine.

În concluzie, domnilor care ne conduceţi, coborâţi din birourile voastre cu aer condiţionat, urcaţi în gipanele voastre scumpe şi mai vizitaţi drumurile judeţene, satele de la periferia comunelor şi ajutaţi-i pe bănăţeni să trăiască aşa cum merită: cu apă curentă în case, cu canalizare, cu drumuri bune şi curate, că doar din banii lor vă luaţi lefurile! Pentru că e o adevărată ruşine că domniile voastre vă extindeţi Palatul Administrativ şi vă cumpăraţi cu euro o sculă de zogonit golumbii, iar cei pe care îi păstoriţi îşi rup daciile şi loganurile prin gropile din asfalt şi nu au măcar un loc unde să arunce decent gunoiul. Nu vă e măcar puţin dor de România profundă?
Cornel BOGDAN

Comentarii

comentarii