Un dosar instrumentat de DNA Timișoara a fost aproape „desființat” de Tribunalul Caraș-Severin care a dispus ca rechizitoriul să fie refăcut în totalitate. În dosar apar ca inculpați Brian Filimon, primarul comunei Măureni, și omul de afaceri Zifceak Ianco.
Toate înregistrările efectuate de procurori prin intermediul unui colaborator sub acoperire au fost excluse din dosar, întrucât au fost obținute fără mandat de supraveghere tehnică emis de o instanță de judecată.
„Constata neregularitatea rechizitoriului emis la data de 19.02.2024, în dosarul nr. 16/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, în sensul că dispune înlăturarea neregularităților din actul de sesizare, urmând ca rechizitoriul refăcut să înlocuiască fizic rechizitoriul existent, care va fi înlăturat de la dosarul cauzei”, se menționează in Încheierea din 11.07.2024 a judecătorului de cameră preliminară.
De asemenea, instanța a dispus eliminarea fizică din dosarul de urmărire penală a mijloacelor de probă excluse. „Constată nulitatea absoluta a înregistrărilor efectuate prin intermediul colaboratorului sub acoperire prin folosirea de dispozitive tehnice pentru a obține fotografii sau înregistrări audio și video, obținute în lipsa unui mandat de supraveghere tehnică obținut în conformitate cu art. 148 alin. 3 din Codul de procedură penală, precum și a proceselor-verbale de redare a acestora, a proceselor-verbale de punere în executare și a suporților optici”, se mai menționează în Încheiere, fiind vorba despre înregistrările unor discuții ambientale purtate de inculpați în zilele de 4, 13 și 28 februarie 2020.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul Lucian Dolcu, de la DNA Timișoara, în cursul anului 2019, în contextul derulării contractului de execuție de lucrări privind „Refacere și modernizare drum comunal calamitat DC 83A Șoșdea – lim. jud. Timiș, comuna Măureni” inculpatul Filimon Brian, în calitatea de mai sus, ar fi pretins de la inculpatul Z.I., executantul lucrărilor, un procent de 5% (cca. 150.000 lei) din valoarea fără TVA a contractului, din care edilul ar fi primit suma de 100.000 lei. Au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență, respectiv cumpărare de influență.
Urmează ca, în 5 zile, DNA Timișoara să comunice Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Caraș-Severin dacă menține dispoziția de trimitere în judecata ori solicită restituirea cauzei, scrie impactpress.ro.