Acasă Economic Un medic din Timișoara s-a trezit cu datorii la fisc recalculate din…...

Un medic din Timișoara s-a trezit cu datorii la fisc recalculate din… 2012

DISTRIBUIȚI

Credeţi că nu aveţi datorii la finanţe şi dormiţi liniştiţi? Nu se ştie niciodată cum, peste ani de zile, vă puteţi trezi cu vreo somaţie de plată de la fisc, pentru o chestie ce s-ar fi putut întâmpla în urmă cu 5-10 ani. De parcă nu am trăi în era IT, cu milioane de reţele inteligente de calcul, ci în epoca pietrei.

Iară ce a păţit un medic din Timişoara, iar în situaţia lui mai sunt foarte mulţi. Până va avea loc şedinţa lor, domnul doctor ne-a relatat următoarele:

„În 2012, CJAS a trecut cu toate documentele la finanţe, de la jumătatea anului. Până atunci, eu mi-am plătit dările către CJAS. Acum am primit hârtie de la ANAF cu recalculare pentru 2012 pentru circa 3.000 de lei care mi se cer să le achit în două luni.

În fiecare lună, eu plătesc la Finanţe, la P08, care face calculul. Această practică s-a făcut în toţi aceşti cinci ani, ei (cei de la finanţe, n.r.) mi-au făcut calculul la impozit, la sănătate, etc.

Pe lângă asta, începând cu 2014, CJAS nu a făcut contract cu noi decât dacă noi (medicii, n.r.) aveam DATORII ZERO LA FISC. Pentru asta, le-am cerut Certificat fiscal în fiecare an, din 2014, 2015, 2016 şi 2017, când finanţele mi-au dat DATORII ZERO.

În cazul în care există aceste datorii, înseamnă că Finanţele au făcut fals în acte, pentru că mie mi-au dat certificat fiscal cu datorii ZERO LEI.

Patru-cinci ani, nu ai avut timp să calculezi, să verifici, dacă am datorii din urmă? Pentru că aceste calcule se fac de către ei, nu de contabilii noştri, în funcţie de impozitul pe venitul global, de cât am câştigat, cât am cheltuit, se face totalul şi se scoate procentul la sănătate. Ori eu, ca să-mi plătesc sănătatea în 2014 – 2015 – 2016 – 2017 până la zi, eu am fost de fiecare dată la camera P08, care mi-a făcut calculele privind datoriile la stat. În baza lor, am primit acele Certificate fiscale, fără de care noi nu puteam face contractul cu CJAS.

În acele certificate fiscale nu se menţionează nicio rezervă de recalculare a anului 2012. Ori, au trecut 5 ani de atunci, timp suficient ca să facă recalcularea”, ne-a spus medicul care a păţit-o cu fiscul, dar în situaţia lui mai sunt şi mulţi alţii.

Medicii se tem că se pot trezi într-o bună zi cu astfel de daraveli, buni de plată după ‘nşpe ani, şi după ce vor ieşi la pensie. Şi atunci ce vor face? de unde vor avea să achite mii de lei, de azi pe mâine, din pensia de 1000 de lei!

Va urma, vineri, o şedinţă a patronatului din medicină (a medicilor de aici) la Timişoara, condusă, cel mai probabil, de preşedinta lor, dr. Claudia Iftode, pentru a rezolva situaţia.

Comentarii

comentarii