Acasă Eveniment Un miliard de euro – evaziunea fiscală pe piaţa cerealelor

Un miliard de euro – evaziunea fiscală pe piaţa cerealelor

DISTRIBUIȚI

Conform ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, agricultura românească are capacitatea de a hrăni 80 de milioane de oameni, dar, în acest moment, peste 3 milioane de hectare de teren arabil se află în paragină. Grâul, pe piaţa internaţională, este la 240 de dolari tona, iar noi ar trebui să avem 5 –7 milioane de tone de grâu în plus pe piaţă. Ţara noastră are un potenţial foarte mare în producţia de cereale, de aceea pâinea nu trebuie să fie o problemă niciodată.

Evaziunea – principala problemă

“Evaziunea fiscală este cea mai mare problemă. De exemplu evaziunea la legume şi fructe este de 250 de milioane de euro, cu efecte dezastruoase asupra fermierilor. La rapiţă, orz şi grâu, evaziunea a fost de 1 miliard de euro, în această vară”, a spus Tabără. Prin Planul de acţiune Silozul, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul producerii, depozitării, comercializării produselor cerealiere şi a produselor procesate din cereale, s-au constatat încălcări flagrante ale legislaţiei. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (prin direcţiile agricole judeţene), alături de reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie, ai Gărzii Financiare şi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale au constituit echipe mixte de control, în vederea verificării modului de respectare a legislaţiei care reglementează piaţa pe filiera cerealelor. Controalele au fost efectuate la agenţi economici, persoane fizice şi juridice, care recoltează, valorifică, transportă, achiziţionează, depozitează sau/şi comercializează cereale şi produse procesate din cereale, la nivelul tuturor judeţelor.

Infracţiuni în Arad

Astfel, în perioada 17 – 23 septembrie 2010 au fost efectuate 1.008 controale, ocazie cu care au fost verificate 1.130 de mijloace de transport. De asemenea, inspectorii au efectuat 155 controale la 168 operatori economici: 51 depozite de cereale, 12 societăţi care procesează grâul (mori) şi 95 unităţi de comercializare a pâinii şi 10 producători agricoli (persoane fizice şi juridice). Pentru neregulile depistate s-au aplicat 29 avertismente scrise, 503 amenzi, în valoare de 657.178 lei, în majoritatea judeţelor. De asemenea, inspectorii au aplicat 9 avertismente scrise şi au retras, suspendat/ anulat 2 autorizaţii de depozit. Pentru neevidenţierea cerealelor, produselor finite şi a materiilor prime în actele contabile, precum şi în documentele care însoţeau transportul produselor s-au confiscat: porumb – 1 tonă; orzoaică – 7,12 tone; alte produse (pâine, făină, tărâţe de grâu, mălai etc.). Numai în judeţele Arad, Constanţa, Teleorman şi Tulcea au fost constatate 11 infracţiuni, iar valoarea prejudiciului estimat în dosare penale este de 6.196.848 lei.

Comentarii

comentarii