Acasă Economic Un miliard de lei vechi pentru un şomer care vrea să devină...

Un miliard de lei vechi pentru un şomer care vrea să devină patron

DISTRIBUIȚI

În judeţul Timiş, numărul şomerilor a ajuns la 15.545, la sfârşitul lunii februarie, iar până în aprilie va mai creşte cu 1.500. Rata şomajului era de 4,57%.

Şomerii din Timiş, Arad şi Caraş-Severin, care vor să-şi pornească propria afacere, dar şi microîntreprinderile care angajează şomeri sau tineri vor putea accesa, din luna iunie, microcredite de până la 25.000 de euro, prin Instrumentul European de Microfinanţare Progres (pentru ocuparea forţei de muncă şi incluziune socială). “Noul instrument financiar a fost adoptat în data de 8 martie, de către reuniunea miniştrilor muncii din cele 27 de state, inclusiv România, membre ale Uniunii Europene, în contextul gravelor probleme generate de către criza economică şi financiară şi pe fondul deteriorării puternice a pieţelor forţei de muncă din statele membre UE”, a informat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Vor fi un milion de şomeri în 2010?

În judeţul Timiş, numărul şomerilor a ajuns la 15.545, la sfârşitul lunii februarie, iar până în aprilie va mai creşte cu 1.500. Numai de la CFR Marfă Timişoara au fost trimişi în şomaj aproape 1.000 de oameni, în luna martie. Rata şomajului era de 4,57%. La nivel naţional, rata şomajului era de 8,2%, cu 751.000 de persoane fără loc de muncă. Deşi unele voci susţin că, până la sfârşitul anului 2010, şomerii vor atinge cifra de un milion, alţii susţin că, dimpotrivă, din luna septembrie, numărul şomerilor nu va mai creşte şi nu va atinge un milion de oameni. În aceste condiţii, în spiritul economiei sociale, noul instrument financiar este, pe de o parte, o armă redutabilă împotriva şomajului şi, pe de altă parte, un propulsor al antreprenoriatului. Instrumentul va fi operaţional de la jumătatea anului 2010 şi se aşteaptă să finanţeze aproximativ 45.000 de microîntreprinderi. Bugetul total alocat în perioada 2010 – 2013 este de 100 de miliarde de euro, dar se aşteaptă ca, prin implicarea altor instituţii financiare internaţionale, să crească până la 500 de miliarde de euro.
 
Accesarea fondurilor UE, o prioritate

După ce Comisia Europeană va stabili procedurile de natură tehnică, cu privire la funcţionarea noului instrument financiar în spaţiul comunitar, organismele publice şi private eligibile din România care furnizează microfinanţarea persoanelor şi microîntreprinderilor vor putea să semneze acorduri cu Fondul European de Investiţii, mandatat de către Comisia Europeană să gestioneze acest instrument, în vederea implementării cât mai eficiente a Instrumentului European de Microfinanţare Progres în România. Uniunea Europeană a alocat fonduri uriaşe de bani pentru ţara noastră şi reprezintă o sursă valoroasă de finanţare pentru economie cu atât mai mult, în această perioadă dificilă provocată de criza economico-financiară globală. În acest sens, Guvernul României a inclus creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene în programul de guvernare, ca fiind una dintre priorităţi.
 

Comentarii

comentarii