Acasă Actualitate Un monument al naturii inedit: Râpa Neagră din Caraș Severin

Un monument al naturii inedit: Râpa Neagră din Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

Râpa Neagră reprezintă un monument al naturii situat în Dealurile Banatului, judeţul Caraş-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Mehadia (în partea de nord-vest). A fost declarată arie protejată de interes naţional în anul 2000.

La Râpa Neagră de lângă Mehadia (rezervație geologica) descoperim forme de relief inedite. Pe fondul flancului estic al Munților Banatului, la circa 1 km nord de orașul Mehadia, pe dreapta râului Belareca, la vest de traseul șoselei E70, privirea ne este atrasă de o râpă negricioasa, impunătoare prin mărimea (50-60 m înălțime, circa 500 m lungime) și arhitectonica sa. Apropiindu-ne însă (300-400 m de la șosea), observăm că acest ansamblu este alcătuit dintr-o multitudine de ravene cu adâncimi de 1-5 m separate de interfluvii înguste, cu muchii ascuțite, care fragmentează întreaga suprafața a râpei ce secționează fruntea dealului.

Râpa Neagră s-a format de-a lungul timpului prin acţiunea cumulată a apei, vântului, a dezghețului şi înghețului, în urma proceselor de șiroaie și ravenare provocate de scurgerea în șuvoaie a apelor provenite din precipitații și topirea zăpezii. Acestea au făcut ca rocile moi aflate la suprafaţă să fie îndepărtate, realizându-se astfel o decopertare naturală, unde sunt vizibile straturile de rocă dură, de culoare negru-cenuşiu. Roca se găseşte la suprafaţă pe tot perimetrul ariei, astfel că nu există forme de vegetaţie sau de faună specifice acestei arii protejate.

Zona prezintă deci o importanţă geologică şi se întinde pe o suprafaţă de 5 ha, potrivit infopensiuni.ro. Rapa Neagra din Mehadia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Căi de acces: Din Băile Herculane se merge pe E 94 pana în Mehadia. Pe partea stângă a șoselei se află rezervația.

https://stiinta-mister.ro/

Comentarii

comentarii