Acasă Actualitate Un nou bir pentru timişoreni – 600 lei tichetul de sănătate

Un nou bir pentru timişoreni – 600 lei tichetul de sănătate

DISTRIBUIȚI

Vom plăti de două ori !
Teodor RatiuIntroducerea sistemului de coplată de la 1 septembrie a bulversat multe categorii sociale extrem de vetregite de soartă din Timiş – cum sunt pensionarii, şomerii, oemenii de la sat, persoanele care trăiesc din ajutor social şi persoanele cu dizabilităţi. Noul sistem a şocat nu numai pe aceşti oameni, ci şi pe angajaţii cu salarii mici şi, îndeosebi, pe angajaţii cu salariu minim pe economie de 600 lei, nempozabil. În Timiş, sunt 150.000 de pensionari şi zeci de mii de oameni care trăiesc din salariul minim pe economie. Seniorii din Timiş sunt atât de îngroziţi de acest nou sistem, încât, marţi, la ora 14, se vor aduna la Casa Sindicatelor Timiş pentru a se organiza şi a demara protestele. Pensionarii chiar i-au solicitat prefectului judeţului Timiş, Mircea Băcală, o întâlnire pentru a-şi exprima nemulţumirea pentru degradarea serviciilor de sănătate, destinate bătrânilor.

“În campania electorală, PSD ne-a promis că va fi foarte bine!”

Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an. Potrivit estimărilor, contribuţia personală prin tichete va fi de aprox. 350 lei pe an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include două episoade de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, una vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, una investigaţie radiologică, una investigaţie de înaltă performanţă).
“Nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar. De exemplu, cuantumul contribuţiei personală este de 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxata cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei”, a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii.
“Acest sistem de coplată pentru noi pensionarii este o mare nedreptate. În campania electorală nu au spus că vor creşte mereu preţurile. Nu credem că noi pensionarii trebuie să plătim în plus, după ce toate taxele ne stau în spate. În campania electorală PSD ne-a promis că va fi foarte bine pentru pensionari. Păi, cum, aşa vede acest partid binele bătrânilor?”, a declarat Silvia Petre, vicepreşedintele Uniunii Generale a Pensionarilor Timiş.
“Câţi pensionari vor putea să îşi permită să mai plătească o dată la medic, după ce plătesc asigurările medicale? Câţi şomeri şi câţi angajaţi cu salariul minim vor mai avea curajul să mai meargă la doctor? Câţi oameni vor putea să îşi plătească spitalizarea? Trebuia să întrebe poporul dacă e de acord cu acest sistem de coplată. E absurd şi anticonstituţional!”, a subliniat Teodor Raţiu, comisar-şef al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul în Timişoara.

“Mulţi oameni vor renunţa să mai meargă la medic!”

Pacientul plăteşte asigurarea medicală prin angajator, angajatorul plăteşte iarăşi asigurarea medicală pentru angajat, iar acum în criza economică pacientul plăteşte şi unele servicii medicale şi medicamente atunci, când este internat în spital. La toate acestea se adaugă coplata.
Întrabarea ce se ridică este: “Acest nou sistem va îmbunătăţi calitatea actului medical, iar personalul medical va lua mai mulţi bani la salariu –aspectele cele mai importante ale ecuaţiei?” Oficialii susţin că vor fi beneficii calitative la toate nivelurile. Mai mult, la stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate, au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale – Estonia, Croaţia, Ungaria. În definirea sistemului, a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă consistenta în gestionarea contribuţiilor suplimentare.
Societatea civilă timişoreană susţine contrariul.
“Coplata este un sistem prin care statul îţi ia de două ori mai mulţi bani –o adată plăteşti ca asigurat, iar acând mergi la medic mai plăteşti o dată pentru aceleaşi servicii. Omul este pus la noi sacrificii. Acestea sunt măsuri anticriză? În recesiune se micşorează impozitele şi taxele, dar nouă ni se impun noi taxe”, a declarat Aurel Mihuţ, preşedintele Blocului Naţional Sindical Timiş.
“Prin acest sistem de coplată mulţi oameni vor renunţa să mai meargă la medic. Se ştie că inclusiv acum fără să plătească nu vin să consulte medicul. Pe lângă faptul că plăteşti asigurările de sănătate, mai plăteşti încă o dată la medic. Oricum e greu, dar va fi şi mai greu”, a declarat Monica Pop, liderul de sindicat SLPUS de la Spitalul de “Victor Babeş” Timişoara.
Noul sistem de coplată se află în faza de informare publică până în luna septembrie, când va intra în practică.

Comentarii

comentarii