Acasă Actualitate Un nou punct de trecere a frontierei româno-ungare, Borş II România –...

Un nou punct de trecere a frontierei româno-ungare, Borş II România – Nagykereki Ungaria, a fost deschis

DISTRIBUIȚI

Un nou punct internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ungare, Borş II (România) – Nagykereki (Ungaria), a fost deschis, la sfârșitul săptămânii trecute, în prezenţa ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, şi al transporturilor, Lucian Bode, şi a ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto.

Cu aceeaşi ocazie, a fost inaugurată porţiunea de autostradă Biharia-Borş, de 5,35 kilometri, ce interconectează autostrăzile A3, din România, şi M4, din Ungaria.

La ceremonie au participat şi alţi demnitari români şi ungari, la nivel central şi local, diplomaţi, printre care Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Bogdan Aurescu a precizat că evenimentul de vineri este o dovadă concretă că România şi Ungaria pot acţiona şi construi împreună, inclusiv în contextul dificil al crizei sanitare, în direcţia sporirii interconectărilor de transport care au potenţial de a facilita mobilitatea persoanelor şi mărfurilor şi a genera creştere economică.

“Conectivitatea reprezintă un motor al creşterii economice, al creării de locuri de muncă, al atragerii de investiţii, iar conexiunea de autostradă pe care o inaugurăm astăzi reprezintă un exemplu concret în acest sens. Asumând şi aplicând cu adevărat spiritul parteneriatului strategic dintre România şi Ungaria, vom oferi ţărilor noastre posibilitatea de a valorifica pe deplin acest potenţial semnificativ de cooperare existent în plan bilateral”, a precizat ministrul român de externe.

“Importanţa proiectelor transfrontaliere de infrastructură este covârşitoare, iar România şi Ungaria au înţeles că doar printr-un dialog constant, printr-un parteneriat solid pot dezvolta proiecte comune care să asigure conectivitate şi mobilitate între cele două state.”, a declarat Lucian Bode.

Acesta a precizat că este vorba de o a doua colaborare cu partea maghiară în domeniul transfrontalier, după acordul deja implementat pentru conexiunea A1 Nădlac – Arad – M43 Csanadpalota-Mako-Szeged. Ministrul Bode a adăugat că se are în vedere şi un al treilea acord, pentru stabilirea conexiunii dintre drumul expres Satu Mare – Oar din România şi drumul expres Mateszalka – Csenger din Ungaria, un nou punct de trecere a frontierei urmând a fi inaugurat în 2024.

Punctul de trecere este construit de partea ungară, la circa 600 de metri pe teritoriul Ungariei, cu 10 benzi pe fiecare sens, intrare şi ieşire, pentru a deservi non-stop cele 20 de artere, Poliţia de Frontieră a suplimentat personalul cu 150 de poliţişti de frontieră -a informat Consulatul General al României la Gyula Ungaria.

Comentarii

comentarii