Acasă Economic Un nou record de amenzi date de ITM Timiș pentru munca la...

Un nou record de amenzi date de ITM Timiș pentru munca la negru: 4.833.500 de lei, pentru 2.549 de persoane

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Teritorial de Munca ITM Timiș, la inițiativa inspectorului șef Ileana Mogoșanu, a întreprins în perioada 01.03.2024-25.05.2024, o nouă acțiune de verificare în rândul angajatorilor care efectuează transport alternativ.

Campania a avut ca obiectiv principal verificarea realizării măsurilor dispuse în cadrul inspecțiilor anterioare la societățile care desfășoară transport alternativ (ridesharing).

În urma acțiunilor de control din acest domeniu, au fost verificate 70 de societăți și s-au  depistat 2549 de persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, fapte pentru care s-au aplicat 82 de sancțiuni în valoare de 4.833.500 lei, conform Codului Muncii.

Din totalul sancțiunilor, 42 de amenzi, în valoare de 4.800.000 de lei, au fost aplicate pentru cele 2549 de persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare. Alte 7 amenzi în valoare de 33.500 de lei s-au acordat pentru celelalte neconformități constatate.

“Menționăm că aceste controale au fost efectuate în urma consultării bazelor de date (autorizații de transport alternativ și copii conforme), puse la dispoziție de către Autoritatea Rutieră Română, și de societățile de transport alternativ. Aceste societăți comerciale care folosesc munca la negru aduc prejudicii atât bugetului de stat, subminând sistemul nostru de protecție socială, cât și persoanelor care acceptă să lucreze fără a li se întocmi contracte individuale de muncă”, a explicat inspector șef Ileana Mogoșanu.

Dintre prejudicii amintim:

Oamenii nu sunt asigurați pentru riscuri previzibile si imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidente, boli, maternitate, deces.

Nu beneficiază de vechimea în muncă și în specialitate.

Nu vor beneficia nici de asistentă medicală gratuită, medicamente gratuite sau compensate.

Nu vor primi pensie.

Nu au dreptul la indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite, boli profesionale sau accidente de muncă etc.

De asemenea, conducerea ITM TIMIȘ transmite angajatorilor care desfășoară activități de ridesharing că va continua să verifice dacă angajatorii sancționați vor intra în legalitate.

Comentarii

comentarii