Acasă National Un nou sistem informatic care detecteaza conflictele de interese in cazul achizitiilor...

Un nou sistem informatic care detecteaza conflictele de interese in cazul achizitiilor publice, prezentat de ANI. “Nu va mai putea spune nici un primar ca nu stia ca firma sotiei a participat la licitatie”

DISTRIBUIȚI

Primele informatii legate de implementarea programului “PREVENT” – un sistem informatic menit sa detecteze automat situatiile de conflict de interese in cadrul procedurilor de achizitie publica – au fost prezentate, vineri, de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Proiectul care costa peste 6,8 milioane de euro se afla in stadiu avansat de implementare, fiind in teste deja proiectul pilot. “Vom atinge parametri maximi la jumatatea anului viitor”, sustine Horia Georgescu, presedintele ANI, care explica si situatiile in care PREVENT va actiona. Programul PREVENT reprezinta un sistem informatic menit sa verifice ex-ante potentialele conflicte de interese in procesul de atribuire a contractelor de achizitii publice. Implementarea programului costa peste 31 milioane de lei, confinantat in cea mai mare parte (cca. 30 milioane) de catre Uniunea Europeana, a inceput in decembrie 2013 si va fi terminat in 2015.
Agentia Nationala de Integritate (ANI), autoritatea responsabila de implementarea programului, a prezentat vineri informatii referitoare la program, mentionand ca deja a fost elaborat un program pilot si ca sistemul va atinge parametri maximi la jumatatea anului viitor. Sistemul va putea identifica automat, spre exemplu, cazurile in care in timpul procedurilor de licitatie apar participanti care sunt rude de gradul I sau II si care au legatura cu persoanele din coducerea institutiei contractante. In astfel de cazuri, sistemul va emite avertismente, iar ANI va atrage atentia instituiilor contractante cu privire la existenta riscului unui conflict de interese. Implementarea oficiala a proiectului se va face la pachet cu o modificare legislativa in sensul introducerii in lege a obligatiei pentru institutiile beneficiare si partile contractante de a completa formulare de integritate, in care sa apara toate informatiile necesare pentru o depistare automata a conflictelor de interese. “Este cel mai important proiect al nostru si va viza controlul tuturor procedurilor de achizitie publica, fie ele pe fonduri europene sau de la buget”, a explicat presedintele ANI, Horia Georgescu.
“Interfata sistemului va fi implementata in SEAP si va contine un formular de integritate. Datele sunt procesate la ANI si pe baza lor putem emite avertismente acolo unde apar situatii de conflict de interes”, a explicat Georgescu. Potrivit acestuia, sistemul va fi disponibil expertilor ANI, dar nu si publicului, insa periodic vor fi publicate rapoarte ale ANI cu si despre situatiile depistate si rezolvate de sistem. “Pana acum procedurile de achizitii publice erau verificate prin esantionare. S-a inteles ca este nevoie ca verificarile sa fie facute pentru toate procedurile din SEAP. Va fi un model de bune practici pentru statele membre din UE”, considera Georgescu. “Nici un primar sau presedinte de consiliu judetean nu va mai putea spune ca nu stia ca firma sotiei sale sau a fiicei sale a castigat o licitatie sau a participat la o licitatie organizata de institutia sa”, a explicat Horia Georgescu.
Sebastian Groming, consilier economic in cadrul Ambsadei Germaniei la Bucuresti, considera ca un astfel de sistem nu poate decat sa ajute la transparetizarea relatiilor de business si ca duce la avantaje economice reale. “Credem ca imbunatatirea procedurilor de achizitie publica este esentiala pentru mediul de afaceri. PREVENT poate duce la avantaje economice reale, la imbunatatirea relatiilor economice si transparetizarea mediului de business”, a declarat consilierul economic al ambasadei Germaniei in Romania.
Adrian Moraru, director adjunct in cadrul Institutului pentru Politici Publice s-a aratat optimist ca un astfel de program poate ajuta la eficientizarea sistemului de achizitii publice, un domeniu unde cateva miliarde de lei se pierd anual din cauza coruptiei sau a conflictelor de interese. “Speram sa fie si un standard nou pentru sistemul informatic al achizitiilor publice pentru ca SEAP ramane un sistem greoi, care mai mult incurca cetateanul atunci cand vrea sa caute”, sustine Moraru.
Sistemul PREVENT este realizat de catre consortiul format din Siveco, UTI Grup, SAP si Computer Sharing. In cadrul consortiului, Siveco Romania are calitatea de ofertant, UTI Grup – ofertant asociat, SAP Romania – tert sustinator si Computer Sharing SRL – subcontractant. Contractul de finantare a fost semnat la finele lunii noiembrie 2013.

Comentarii

comentarii