Acasă Actualitate Un panou publicitar din Timişoara anunţă sfârşitul lumii

Un panou publicitar din Timişoara anunţă sfârşitul lumii

DISTRIBUIȚI

21 mai 2011 – Ziua Judecăţii?

Curiozitatea credincioşilor în legătură cu data sfârşitului lumii, aşa cum este prezentat în Biblie, are o istorie de aproape 2000 ani.

Înainte de înălţarea lui Iisus la ceruri, ucenicii au dorit să afle data revenirii promise. Însă, la întrebarea „Doamne, oare, în acest timp vei aşeza Tu, la loc, împărăţia lui Israel?”, Iisus le-a răspuns simplu: „Nu este al vostru a şti anii sau vremile pe care Tatăl le-a pus în stăpânirea Sa” (Faptele Apostolilor, capitolul 1, versetele 6 şi 7). Cu toate acestea, de atunci şi până în prezent, unii creştini caută să afle data la care Iisus se va întoarce pentru a judeca omenirea, ignorând un alt pasaj din Biblie care spune: „Iar despre ziua aceea şi despre ceasul acela nimeni nu ştie, nici îngerii din cer, nici Fiul, ci numai Tatăl. Luaţi aminte, privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi când va fi acea vreme.” (Evanghelia după Marcu, capitolul 13, versetele 32 şi 33).

 

Predicţie din două încercări

Ultima mare „descoperire”, bazată pe pasaje din Sfânta Scriptură interpretate speculativ şi pe cifre din Biblie, îi aparţine lui Harold Camping, un evanghelist din Statele Unite ale Americii. Acesta susţine, pe baza unei formule matematice, că Ziua Judecăţii va avea loc pe 21 mai 2011. În toată această poveste ar fi de menţionat şi faptul că, în urmă cu aproximativ 20 de ani, aceeaşi persoană susţinea că sfârşitul lumii va avea loc în 1994. Evidenta eroare din 1994 nu i-a descurajat foarte tare pe adepţii lui Camping, care, mai nou, îşi propovăduiesc predicţiile apocaliptice şi în Timişoara, prin intermediul unor panouri publicitare şi al unui post de radio.

Timişorenii – îndemnaţi să-l caute pe Dumnezeu, dar să părăsească bisericile

Unul dintre panourile publicitare care anunţă Ziua Judecăţii a fost montat pe faţada unui bloc, la intersecţia bulevardelor Cetăţii şi Torontalului. Reclama este plătită de Family Stations Inc., firmă care îi aparţine lui Harold Camping, proprietar al Family Radio, „o organizaţie misionară creştină neconfesională, nonprofit, fără apartenenţă bisericească”. „Biblia o garantează! Ziua Judecăţii – 21 Mai 2011. Strigă cu putere către Dumnezeu”, stă scris pe panou, mesajul fiind însoţit de o reclamă la un post de radio care transmite două ore pe zi şi o adresă web. Pe site-ul promovat se găsesc mai multe informaţii despre presupusă Zi a Judecăţii, însoţite de avertizări pentru persoanele care doresc să scape de pedeapsa divină. Conform convingerilor promovate de organizaţie, cei vizaţi de pedeapsa lui Dumnezeu sunt „toţi cei care, până în 21 mai 2011, încă mai urmează vreo biserică. Întrucât bisericile propovăduiesc multe lucruri care nu sunt fidele Bibliei, inclusiv un plan de mântuire care nu este fidel Bibliei, iar Duhul Sfânt a abandonat toate bisericile. Cei care încă mai urmează vreo biserică în 21 mai 2011 nu sunt mântuiţi”. Ce e de făcut? Acelaşi site prezintă soluţia: „Pentru oricine care strigă cu umilinţă, care se roagă şi Îl imploră pe Dumnezeu, sunt speranţe să ajungă mântuit, poate.” Cei care sunt lăsaţi pe Pământ mai au totuşi o şansă să se căiască, planeta urmând să fie distrusă abia în 21 octombrie 2011.

Reacţia cultelor creştine din Timişoara

Dincolo de diferenţele de opinie care îi despart, de această dată, reprezentanţii principalelor confesiuni creştine din Timişoara şi-au exprimat la unison dezaprobarea faţă de mesajul panoului publicitar. „Nimeni, din cer sau de pe pământ, nu cunoaşte ziua când va reveni Iisus. Biblia ne pune în gardă să nu-i credem pe cei care susţin altceva. Întotdeauna au existat două extreme greşite: cei care nu au crezut că lumea are un sfârşit şi cei care au făcut speculaţii pe margine datei când acest lucru se va întâmpla. Cert este că mesajul panoului nu este adevărat şi credincioşii nu trebuie să-l bage în seamă”, a declarat Claudiu Răducu, responsabil cu studioul de radio al Mitropoliei Banatului. Nici Episcopia Romano-Catolică din Timişoara nu îşi încurajează enoriaşii să ia în serios un asemenea mesaj, ţindând totuşi cont şi de un posibil efect benefic al panoului publicitar. „Dacă luăm Sfânta Scriptură, vom vedea că nimeni nu ştie exact când va fi această Zi a Judecăţii. Oricum, trebuie să se ştie că nu este vorba despre un sfârşit al lumii, ci despre începutul unei noi vieţi. Chiar dacă panoul transmite un mesaj mincinos, credincioşii trebuie fie pregătiţi pentru o asemenea zi, prin felul lor de viaţă, chiar dacă o să fie mâine, peste 10 ani, sau peste x ani. Poate că oamenii se vor apropia mai mult de Dumnezeu cu această ocazie şi se vor convinge singuri care e adevărul”, a declarat părintele Nikola Laus, secretar al Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara. La rândul lor, reprezentanţii cultelor protestante şi neoprotestante denunţă tentativa de înşelare a oamenilor prin intermediul panoului publicitar. „Nici măcar îngerii din ceruri nu ştiu data când Iisus va reveni. Datoria creştinului este să aştepte şi să fie pregătit, indiferent când se va întâmpla”, spune Ionel Ţuţac, preşedintele Comunităţii Bisericilor Creştine Baptiste din Timişoara. „După părerea mea, este una dintre diversiunile Diavolului în încercarea de a întoarce ochii oamenilor de la viaţa după voia lui Dumnezeu. Orice om care are spirit creştin în el trebuie să ignore acel panou”, a adăugat şi Nelu Filip, pastor al Bisericii Penticostale „Poarta Cerului” din Timişoara.

Între timp, timişorenii trec nepăsători pe lângă panoul publicitar, îl privesc miraţi pentru o clipă şi îşi văd mai departe de preocupările pedestre. Apocalipsa mai poate să aştepte…

Comentarii

comentarii