Acasă Special Un președinte nu prea grăbit

Un președinte nu prea grăbit

DISTRIBUIȚI

La modul declarativ, în mai multe intervenții publice, președintele Klaus Iohannis a afirmat că este necesar să se pună, cât mai repede, capăt crizei politice. Prin instalarea unui nou Guvern, susținut de majoritatea parlamentară. Dar stau și mai întreb dacă într-adevăr președintele face tot ce poate în acest sens. Se grăbește el cu adevărat?

Automoțiunea de cenzură a fost votată în Parlament miercuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni. Pretextul acestei pierderi de zile este vizita în străinătate a lui Iohannis, urmată apoi de weekend. În realitate, președintele ar fi putut organiza consultări, fără nicio dificultate, chiar din străinătate prin teleconferință sau pe Skype sau ar fi putut programa întâlnirea cu partidele, la București, sâmbătă sau duminică. Atunci când în joc este interesul național, firesc este să nu existe nicio zi de pauză. Această irosire de timp ne demonstrează că, în realitate, președintele nu se prea grăbește.
Am primit, de asemenea, asigurări că domnia sa a discutat de mai multe ori cu premierul Grindeanu, în același scop al încheierii urgente a tensinilor politice care frământă societatea. Ce o fi discutat cu premierul Grindeanu rămâne un mister. Oare președintele nu știa că acesta urmează să fie demis? Oare se pregătea să ia act de demisiile membrilor Cabinetului său și să accepte nominalizările pe care acesta urma să le facă până când urma să fie omologat un nou prim-ministru? Greu de răspuns afirmativ sau negativ la întrebarea de mai sus. Cert este însă că, dacă au exsitat asemenea planuri ale unui Guvern paralel, ele au fost date peste cap. Majoritatea parlamentară s-a mișcat cu o viteză demnă de admirat. A reușit să voteze automoțiunea de cenzură fără a face pactul diavolului cu UDMR, a executat cu maximă repeziciune această operație și l-a lipsit pe Grindeanu de posibilitatea de a numi noi miniștri pe posturile vacanate, întrucât membrii Cabinetului și-au retras demisiile. Nemaiavând Grindeanu nicio marjă de libertate, nici președintele Klaus Iohannis nu a mai avut posibilitatea, dacă ar fi dorit, să construiască împreună cu acesta un Guvern paralel. Orice tentative în acest sens au eșuat. Cel puțin până acum.
Chiar dacă președintele Klaus Iohannis acceptă ca abia luni să aibă loc negocierile cu partidele politice în vederea constituirii noului Guvern, acest proces, în măsura în care majoritatea este solidă, așa cum a dovedit la automoțiune, ar trebui să se încheie repde. Din această perspectivă, buna-credință a președintelui coincide cu celeritatea.

 

Comentarii

comentarii