Acasă Actualitate Un primar cam… ”alandala”

Un primar cam… ”alandala”

DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu tună şi fulgeră pe facebook că nu poate face difereenţa salarială între funcţionarii publici care muncesc de se spetesc şi au calificativul foarte bine şi cei care nu sunt la fel de performanţi şi au doar calificativul bine. Pentru că legea nu-i permite, edilul consideră că trăim într-o ţară alandala.

“ŢARA ALANDALA!

Am spus în repetate rânduri că sunt foarte nemulțumit de prestația unora dintre funcționarii publici din Primăria Timișoara. A unora, accentuez! Nu în sensul că s-ar cuveni să fie sancționați, ci în acela că nu merită salariul atât de mare cât îl au. Mai precis, nu merită același salariu cu colegi de-ai lor cu aceeași încadrare, care fac munci comparabile sau chiar aceeași muncă, dar la un nivel al prestației mult mai ridicat. Am vrut, prin urmare, să stabilesc că, la aceeași încadrare, dar la prestații diferite -de exemplu: apreciate prin sistemul de evaluare cu foarte bine, respectiv bine-, salariile sunt diferite, mai mari pt cei cu calificativul foarte bine, decât pt cei cu calificativul bine. N-am putut, pt că juriștii mi-au spus că nu este legal, că este “discriminatoriu”, “inechitabil”, etc., etc. Păi ce legi avem, oameni buni? ! E echitabil ca la prestații inegale -posibil unele apreciate cu foarte bine, iar altele cu satisfăcător chiar!-, doi angajați să ia salarii egale?! Este drept, este stimulativ?! Cum să însănătoșim instituțiile, cum să corectăm mentalitățile, cu astfel de legi?!”, spune Nicolae Robu pe facebook.

Marţi, juriştii propriei instituții tocmai l-au informat pe primar că este imposibil să se facă o astfel de diferenţiere salarială. Şi pentru că juriştii primăriei au dat aviz negativ propunerii primarului Nicolae Robu de scădere a salariilor unora, i-a catalogat drept „avocaţi” care ar putea să pledeze împotriva primăriei: „Raportul Serviciului juridic este unul demn de un serviciu avocăţesc plătit de cei vizaţi de reducerea salariilor. Îi invit pe autori să plece să se facă avocaţi în disputele cu primăria, pentru că ei nu servesc această instituţie, de fapt, decât foarte sporadic. Teoria este următoarea, mai nou: nu contează dacă unul îşi face treaba sau nu îşi face treaba, nu contează, trebuie să îi plăteşti la fel şi să îi dai calificativul ‘foarte bine’. E pentru prima dată când nu toţi au luat calificativul ‘foarte bine’ şi deja sunt proteste ale celor care nu au luat acest calificativ”, a explicat edilul.

Primarul Robu a răbufnit miercuri pe facebook după ce cu o zi înainte, în ședința de Consiliu Local, primarul a recunoscut că a greșit, că l-a luat gura pe dinainte, și și-a retras proiectul de pe ordinea de zi. El l-a spus consilierilor, mai puțin naivi decât gloata sa de lăudători de pe rețeaua de socializare că va cere ajutorul specialiștilor de la Ministerul Muncii.

„Am retras proiectul, având în vedere faptul că juriștii au semnalat, după părerea lor, că nu ar fi legală diminuarea salariilor, că eu nu am procedat la asta, ci la restabilirea salariilor, ținând seamă și de calitatea prestației angajaților, nu numai de poziția pe care sunt angajați. Juriștii au susținut că nu ar fi legală această abordare și eu nu doresc să fac ilegalități. Sunt convins că ceea ce am vrut să fac ar fi fost extrem de binevenit și de sănătos pentru instituția noastră. Am cerut aparatului de specialitate să se adreseze Ministerului Muncii, să ne spună cum interpretează ei, ca inițiatori ai legii, prevederile din lege, pentru că textul atât de invocat, că salariați, angajați pe aceeași poziție, în structuri diferite, trebuie să fie remunerați la fel, nu ne vizează pe noi”, a spus primarul Nicolae Robu în ședința de Consiliu Local.

 

Comentarii

comentarii