Acasă Eveniment Un român a încercat să facă bani prin trafic de migranți și...

Un român a încercat să facă bani prin trafic de migranți și acum riscă până la șapte ani de închisoare

412
DISTRIBUIȚI

Pe 20 noiembrie, doisprezece cetățeni din Afganistan au fost depistați de poliţiştii de frontieră timișeni, într-un microbuz care urma să-i ajute să iasă ilegal din țară. Autovehiculul a trezit suspiciunea echipajului din cadrul Sectorului PF Moraviţa când șoferul a virat pe un drum lăturalnic la vederea polițiștilor, pe DN 57, în localitatea Gherman, în jurul orei 6.30. Microbuzul a fost oprit, până la urmă, în localitatea Roviniţa, la ora 7.00.

În urma verificării mijlocului de transport, s-a constatat că în interior se aflau douăsprezece persoane care nu vorbeau limba română şi nu îşi justificau prezenţa în zonă, fapt pentru care toţi au fost conduşi la sediul Poliției de frontieră Moravița pentru cercetări. Poliţiştii de frontieră au stabilit că şoferul microbuzului este un cetăţean român în vârstă de 32 de ani, iar cei doisprezece sunt cetățeni din Afganistan, dintre care 11 adulți, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani și un minor, în vârstă de 15 ani.

Conducătorul auto a declarat că intenționa să conducă persoanele respective în apropierea frontierei cu Ungaria, în schimbul sumei de 1.000 de euro. Cetățenii afgani au fost preluaţi de șofer din apropierea frontierei cu Serbia, intenţionând să ajungă într-un stat din vestul Europei cu ajutorul acestuia.

„Cercetările sunt efectuate de ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub coordonarea unui procuror de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, cetăţeanul român fiind cercetat pentru trafic de migranţi, iar cetăţenii afgani pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat”, transmit polițiștii de frontieră.

Polițiștii de frontieră au mai menţionat că persoanele care racolează, îndrumă, călăuzesc, transportă sau adăpostesc o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României vor fi pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani, conform art. 263 din Codul penal.

Pentru a depista cât mai multe astfel de cazuri, autoritățile cer ajutorul persoanelor care domiciliază în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport sau de taximetrie. Acestea sunt rugate să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590, în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.

Comentarii

comentarii