Nouă metodă europeană de întreținere a spațiilor verzi – care încurajează biodiversitatea – adoptată de autoritățile locale din Timișoara, a făcut ca într-un parc din oraș iarba să nu mai fie tunsă uniform, ci sub forma unui mozaic.
Adică pe unele porțiuni iarba este cosită, iar pe altele – lăsată să crească. Astfel, flora spontană le oferă hrană insectelor, care atrag – la rândul lor – păsările. Într-un parc din Timișoara, iarba a fost cosită doar în apropierea aleilor. S-a format un covor de păpădii și iarbă de un verde crud.
Metoda de „cosire mozaicată” este doar recomandată și nu impusă în Strategia Uniunii Europene privind biodiversitatea pentru 2030. Însă unii localnici văd în asta doar o scuză a primăriei. Un bărbat s-a declarat șocat când a văzut cum arată parcul: „Pe mine mă șochează, am venit din Canada în vizită la Timișoara, orașul arată absolut oribil. Ar trebui să viziteze Canada să vadă cum se întreține un parc, sunt absolut șocat.”, scrie stirileprotv.ro.
Și specialiști au o părere proastă. Radu Șumălan, profesor de fiziologia plantelor – Universitatea de Științele Vieții Timișoara spune că: „Riscul este acela de apariție a unor specii invazive pe care nu le dorim neapărat și dau un exemplu foarte comun, ambrozia, care creează foarte mari probleme.”