Acasă Eveniment Un șofer a scăpat de o pedeapsă mai aspră, în cazul unui...

Un șofer a scăpat de o pedeapsă mai aspră, în cazul unui accident mortal, din cauza unei greșeli a anchetatorilor

DISTRIBUIȚI

Un şofer din județul Bihor, implicat într-un accident rutier soldat cu moartea unei femei de 61 ani, a fost trimis în judecată doar pentru vătămare corporală din culpă, pentru că anchetatorii au produs o eroare.

Accidentul rutier s-a produs în după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2016, în municipiul Beiuş, atunci când șoferul unei dubiţe, care circula cu viteză, a izbit victima, care mergea ori pe, ori lângă bicicletă (aspect care nu a fost lămuri niciodată).

Femeia a fost transportată la spital în comă, cu multiple fracturi racturi şi a zăcut vreme de 3 luni în spital, dar în data de 28 ianuarie 2017 a murit, din cauza unor complicaţii.

A fost predată familiei, fără ştirea poliţiştilor şi procurorului care desfăşurau ancheta şi care au aflat despre deces abia în ziua în care femeia urma să fie înmormântată.

Ulterior, anchetatorii au uitat să mai ceară exhumarea victimei pentru autopsiere, singura procedură care putea stabili că moartea a fost cauzată de rănile provocate de accidentul rutier.

Cu toate acestea, însă, acuzaţia adusă şoferului a fost totuşi schimbată, din vătămare corporală din culpă, cea iniţială, în ucidere din culpă.

Dosarul a zăcut în sertarele Poliţiei Rutiere Beiuş şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, timp de 4 ani, iar anchetatorii şi-au amintit de el vara trecută.

Abia atunci au verificat probele și au observat eroarea, astfel că au încercat să „repare” totul. Au trimis o adresă la Serviciul judeţean de Medicină Legală Bihor, ca să întrebe dacă mai e posibilă o necropsie a cadavrului pentru a stabili legătura dintre leziunile provocate în urma accidentului rutier şi moartea victimei. Răspunsul a fost negativ, legiştii explicând că, după 4 ani, din organele defunctei nu a mai rămas nimic.

Atunci, anchetatorii au schimbat, din nou, încadrarea juridică şi l-au trimis în judecată pe şofer sub acuzția de vătămare corporală din culpă, ca şi când victima sa a murit din cauze naturale nu din pricina traumatismelor suferite.

Din acest motiv, familia victimei nu va primi nicio compensare din partea firmei de asigurare, iar şoferul va scăpa cu o pedeapsă mică, în condiţiile în care vătămarea din culpă este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă în timp ce Codul penal prevede strict închisoare, de la 2 la 7 ani pentru uciderea din culpă.

Sursa: realitatea.net

Comentarii

comentarii