Acasă Cultura Un spectacol despre moralitate și conștiință, imaginar și rational, la Teatrul Maghiar...

Un spectacol despre moralitate și conștiință, imaginar și rational, la Teatrul Maghiar Timișoara

DISTRIBUIȚI

Trupa Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara a repetat în ultimele săptămâni cu regizorul de film Adrian Sitaru pentru un nou proiect de autor: „ Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea”, scenariu și regie: Adrian Sitaru.

Primul calup de repetiții a debutat în luna octombrie, iar premiera cu public în sală va avea loc atunci când o vor permite condițiile de securitate.

Reunite în jurul unei mese, personajele discută despre probleme de moralitate și conștiință: Există situații în care crima este justificată? Criminalul devine erou atunci când contextul îi justifică faptele? Viața unui animal este mai puțin valoroasă decât viața unui om?  În același timp, textul scris de Sitaru explorează cât de mult este influențată realitatea fiecăruia, imaginarul și raționalul uman, de limbajul dobândit în copilărie și cuvintele folosite (alese conștient sau nu).

Acțiunea va putea fi urmărită atât ca un spectacol jucat pe scenă, cât și ca înregistrare proiectată pe un ecran suspendat deasupra spațiului de joc, subliniind că unghiurile diverse din care avem acces la lumea personajelor pot influența modul de percepere a realității și, implicit, a unei opere artistice.

Distribuția s-a realizat în urma unui casting și cuprinde atât actori cu experiență, cât și debutanți recent angajați la Teatrul Maghiar: Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Vajda Boróka, Lanstyák Ildikó, Hegyi Kincső, Molnos András Csaba, Tokai Andrea, Kiss Attila.  Adrian Sitaru se numără printre regizorii de succes ai Noului Cinema Românesc, fiind autorul filmelor multipremiate „Valuri”, „Din dragoste cu cele mai bune intenții” sau „Domestic”. În anul 2018 a montat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca spectacolul „Ilegitim”, în care a apelat în premieră la tehnologia realității virtuale -a explicat Vesna Roșca.

Din echipa de creație a spectacolului „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea” mai fac parte: Velica Panduru (decor și costume), Sabina Reus (аsistent scenograf), Mona Szucsik, Sorin Szucsik (video), Szabó Andor (asistent regie).

 

 

Comentarii

comentarii