Acasă Editorial Un spital unic în Banat

Un spital unic în Banat

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Astăzi se inaugurează la Timișoara spitalul privat Rocordis, dedicat exclusiv terapiei bolilor cardio-vasculare. Cu o dotare modernă, spitalul are menirea să rezolve întreaga patologie cardiacă, pornind de la cardiologia clinică la cea intervențională, implicit chirugia cardio-vasculară.

După știința mea, este primul spital de acest tip construit în Banat, dacă nu primul din întreaga Românie. Argumentez ultimele cuvinte prin faptul că el este opera unui singur om, doctorul Gabriel Ivănică. Ajuns la vârsta împlinirii profesionale, dar și sătul de nenumăratele avataruri ale sistemului de sănătate românesc de stat, doctorul Ivănică a avut curajul accederii unui proiect cu fonduri europene pentru construirea și dotarea unui spital modern de cardiologie. Îndrăzneala de la început s-a transformat ulterior în tenacitate curajoasă, sub presiunea timpului, în lupta cu cei care au încercat să-l înșele, să-l șantajeze, să-l fure chiar, știind că, fiind vorba de un proiect european, sunt termene fixe de finalizare ale diferitelor lucrări. Creștin practicant, doctorul Gabriel Ivănică a biruit neseriozitatea, minciuna și hoția acelor constructori rapaci, care nu au înțeles ce înseamnă construirea unui așezământ de sănătate!

Pornind de la o comparație mai veche, utilizată de subsemnatul, aș spune că la copacul sistemului medical românesc doctorul Ivănică a adăugat o ramură nouă, verde, pe cale să înflorească. Dar pentru ca mugurii acestei inițiative excepționale să dea floare este nevoie de modificări radicale pornind de la rădăcina sistemului! Rădăcina principală e cam putredă, mâncată de viermii corupției și ai incompetenței! Nu este posibil ca în continuare tot sistemul asigurărilor de sănătate să fie monopolul statului! Da, asigurare obligatorie, dar cetățeanul să poată opta la ce casă de asigurări dorește să se asigure! Vor spune unii că și acum este posibil așa ceva, acele asigurări suplimentare, pe lângă asigurarea obligatorie, „la stat”, care, în opinia mea nu ar trebui să existe. Susțin că monopolul statului în privința asigurării obligatorii de sănătate este răul de la rădăcina sistemului de sănătate românesc! După care urmează trunchiul, adică ministerul cu organizarea supercentralizată, comunistoidă, precum și ramurile, spitalele de stat, aflate mereu în bătaia vânturilor politice. Mii de scandaluri legate de incompetentul și coruptul management, la minister, la casa națională de asigurări, la direcțiile de sănătate, la casele județene de asigurări, sau legate de slaba îngrijire în spitale, demonstrează suferințele perene ale sistemului public de sănătate din România.

Pentru ca breșa făcută de apariția spitalelor private să fie benefică pentru toți pacienții din România, adică orice bolnav să aibă acces la astfel de spitale fără teama că ar fi sufocat de plata serviciilor medicale, este necesară privatizarea serviciilor de asigurări de sănătate! Mă asigur obligat de lege, dar la cine doresc eu, pentru că vreau să am o relație personalizată, în deplină cunoștință de cauză, cu asigurătorul meu! După aceea, dacă mă îmbolnăvesc, îmi aleg singur spitalul! O comparație simplă, respectând proporțiile și domeniile, este cu cea a asigurările pentru autoturisme.

Referitor la calitatea actului medical, o concurență reală, care ar trebui să elimine, în timp, diferența dintre spitalul de stat și cel privat, ar trebui să pornească tot pe terenul unui sistem de asigurări de sănătate în care monopolul statului în domeniul asigurărilor obligatorii să nu mai existe!

Aceste ultime fraze cred că demonstrează demersul de ctitor curajos, eroic aș spune, al doctorului Gabriel Ivănică, pentru că, deocamdată sistemul românesc este mai degrabă potrivnic inițiativei private, supraîncărcată de costuri, care, din păcate, se mai răsfrâng și asupra pacientului.

Dar cred că pe lângă curaj, hărnicie, perseverență, doctorul Ivănică a avut și credința vizionară că sistemul de sănătate se va schimba, într-un timp relativ scurt, și în România!

Venit în Timișoara de pe meleagurile Teleormanului, doctorul Gabriel Ivănică dovedește calitățile românilor harnici de pretutindeni! Întemeietorul primului spital privat de cardiologie din Banat merită un sincer și călduros bravo!!!

Comentarii

comentarii