Acasă Economic Un timișean are o datorie la bănci ce poate rivaliza cu bugetul...

Un timișean are o datorie la bănci ce poate rivaliza cu bugetul unei comune

DISTRIBUIȚI

Tomasz Ignaczak Director General KRUK RomâniaCompaniile de recuperare a creanțelor pot fi și amuzante, nu doar voci autoritare care te sună de pe numere ascunse. Au dovedit-o, la Timișoara, cei de la KRUK România. Reprezentanții companiei au adus în fața presei un actor care, printr-un monolog ce s-a dorit impresionant, a vrut să transmită cât de umani pot fi ”dulăii” care vor să recupereze datoriile românilor la bănci, asigurări și firme din domeniul telecom.
Cei de la KRUK au lansat chiar și un sistem de recompensare a celor care își plătesc creanțele la timp. Astfel, la fel ca la benzinării, la fiecare lei plătit se primește un punct cadou, iar cu punctele adunate ”clienții” companiei pot să-și ia aparatură electrocasnică și chiar laptopuri.
Dar, după aceste episoade emoționate, s-a revenit la realitate, respectiv la datele statistice aferente portofoliului KRUK România pentru primul semestru al anul 2015.
În primele 6 luni ale anului 2015 compania a administrat 975.000 creanțe cu o valoare nominală totală de 8,5 miliarde lei. 96% dintre acestea aparțin persoanelor fizice și au o valoare nominala de 7,2 miliarde lei.
Dintr-o repartizare a creanțelor înregistrate pe regiuni, Muntenia se află pe primul loc, cu 36% din totalul creanțelor, urmată de regiunea Transilvaniei cu 286.213 cazuri (31%). Dobrogea se află pe ultimul loc, cu un număr total de creanțe de 41.564.
Valoarea media a unei creanțe deținută de o persoană fizică din portofoliul KRUK România, la sfârșitul primului semestru 2015, a fost de 8.672 lei. În regiunea Transilvaniei se înregistrează cea mai mare valoare medie a unei creanțe, de 10.793 lei, în timp ce în Moldova se înregistrează cea mai scăzută valoare medie, de 6.038 lei.

Datorie de 2 milioane de lei pentru un timișean

La sfârșitul lunii iunie 2015, în portofoliul KRUK România erau 29.513 de persoane cu datorii din județul Timiș. Creanța cu cea mai mare valoare deținută de o persoană fizică din județul Timiș, era de aproximativ 2 milioane lei. Recordul este însă deținut de un dobrogean, de la care KRUK are de recuperat aproape 4.5 milioane de lei.
În prima parte a lui 2015, compania a deschis birouri regionale unde își desfășoară activitatea consilierii în colectare directă, care sunt astfel mai aproape de clienți. Și în Timișoara funcționează un birou regional.
“Clientul nostru, persoana cu datorii, este în permanență în centrul fiecărei activități pe care o desfășurăm. Proiectele noastre, îmbunătățirile pe care le aducem operațiunilor dezvoltate de companie au ca principal obiectiv găsirea celor mai eficiente și viabile soluții pentru problemele cu care se confruntă persoanele cu datorii. Rezolvarea problemelor financiare ale clienților este deopotrivă succesul lor, cât și al nostru, împreună găsim cele mai bune soluții de plată a datoriilor”, a declarat Tomasz Ignaczak, directorul general al KRUK România.
Ceea ce a evitat însă să spună Ignaczak este procentul de recuperare a creanțelor. Directorul KRUK a recunoscut că nu se poate vorbi de recuperări de 100% nici la categoria datorilor mici, de câteva sute de lei, nici în cazul celor mari. Dar, spune el, conform studiilor statistice, tot mai mulți români conștientizează faptul că au datorii și vor să le plătească.

Comentarii

comentarii