Un șofer de ambulanță ajuns om de afaceri, arestat în 2013 timp de 210 zile într-un dosar de complicitate la înșelăciune și declarat definitiv nevinovat, a dat în judecată Statul Român. El cere daune morale de 500.000 de euro.
Bărbatul susține că în timpul arestului „a fost supus umilinţelor şi unui tratament degradant din partea deţinuţilor şi nu numai”, relatează adevărul.ro.
Timișoreanul a arătat că în anul 2001, după finalizarea stagiului militar, s-a angajat la Serviciul de Ambulanță Timiș până în anul 2006 având funcţia de şofer. În anul 2006, deşi a lucrat, a absolvit Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii Tibiscus Timișoara, lucrând ca jurist pentru o societate comercială din Timișoara.
Bărbatul susține că în vara anului 2007 s-a angajat ca agent de vânzări la o reprezentanță auto din Timișoara, unde a lucrat până în anul 2012.
Ulterior, timișoreanul a decis să îşi deschidă o afacere în domeniul vânzărilor auto. Astfel a înființat o firmă prin care a încheiat contracte de colaborare cu societăţi de leasing financiar sau operaţional, cu societăţi bancare sau non bancare, ajungând ca firma să fie una „extreme de profitabilă”, aducându-i un venit mediu lunar de 3.000 de euro net lunar.
Arestat în februarie 2013 și judecat timp de șapte ani pentru complicitate la înșelăciune, cu interdicția de a părăsi țara sau sechestru pe bunuri, timișoreanul a fost declarat nevinovat. În urma achitării, timișoreanul a cerut daune morale de 500.000 de euro.
În urma procesului judecat în primă instanță la Tribunalul Timiș, cererea timișoreanului a fost respinsă. Sentința a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Timișoara, care i-a admis în parte cererea, obligând Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, să îi achite daune de 200.000 de euro pentru privarea nelegală de libertate și 100 000 euro pentru restrângerea dreptului de liberă circulaţie.
La această sumă se adaugă dobânzi calculate începând cu luna februarie până la data plății. Un calcul realizat de un expert fiscal, la solicitarea „Adevărul”, arată că la suma de 300.000 de euro, pentru perioada 2013 – 2023, dobânzile sunt de aproximativ 190.000 de euro, ceea ce arată că dacă sentința Curții de Apel Timișoara va fi menținută de Curtea Supremă, unde dosarul a ajuns în faza de recurs, timișoreanul trebuie să primească daune de aproape 500.000 de euro.
„Din examinarea probatoriului administrat la dosarul cauzei reiese că tatăl reclamantului apelant a decedat în luna iulie a anului 2013. Din declaraţia martorei H., audiată în primă instanţă reiese că afecţiunea de care suferea tatăl reclamantului s-a agravat după arestarea acestuia („urla în braţele mele că moare şi nu îşi mai vede fiul”) şi că reclamantul însuşi a fost foarte afectat de faptul că fiind încarcerat a fost în imposibilitatea de a-şi vedea părintele bolnav înainte de deces între cei doi fiind o puternică relaţie de afecţiune”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara, care nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Curtea Supremă.
O altă martoră a declarat că bărbatul „înainte de arestare era o persoană cu viaţă de familie, profesională şi socială normală, iar în urma audierii martorelor s-a relevat că reclamantul a întâmpinat dificultăţi în reluarea relaţiilor de colaborare cu foştii parteneri”.
Timișoreanul a fost judecat altături de alte șapte persoane acuzate că în perioada februarie – iulie 2012 au indus în eroare mai multe societăţi comerciale prin încheierea unor contracte de leasing în numele unei firme.
După ce au luat aproape 40 de maşini în leasing, aceştia nu au mai plătit ratele şi au vândut autovehiculele cu cărţi de identitate false, pe teritoriul mai multor state membre ale Uniunii Europene. Prejudiciul total a fost estimate la 878.351 de euro.