Acasă Eveniment Un timișorean s-a trezit cu o viperă în fața casei / UPDATE:...

Un timișorean s-a trezit cu o viperă în fața casei / UPDATE: specialiștii spun că era un șarpe de apă

DISTRIBUIȚI

Surpriză terifiantă pentru un timișorean care locuiește pe o stradă de pe malul canalului Bega, lângă Uzina de Apă. Bărbatul vrut să-și scoată mașina din garaj și s-a trezit față în față cu o viperă, pe trotuarul din fața casei.

În județul Timiș, viperele pot fi întâlnite în special în zona Lugojului, în Hunedoara, în zona Devei și la Sarmizegetusa Regia, iar în Caraș-Severin, în jurul localității Băile Herculane. Există zone în care avem o populație mai ridicată de vipere, cum ar fi: Clisura Dunării, Cheile Carașului, Cheile Gărliștei, Valea Beiului, Valea Cernei, Ciudanovița etc.

Vipera cu corn bănățeană (ammodytes) reprezintă circa 90 la sută din populația din Caraș-Severin și vipera comună (berus). Le putem deosebi foarte ușor, deoarece vipera cu corn, ața cum o trădează numele, are acel corn în vârful capului. Cea mai periculoasă este vipera cu corn, deoarece, deși are o concentrație mai mică de hemotoxine, injectează o cantitate mai mare de venin. Vipera comună are o concentrație mai mare de hemotoxine, dar injectează o cantitate mai mică de venin. Însă, de departe, cei mai periculoși sunt puii de viperă. Aceștia au o cantitate foarte mare de hemotoxine și, în plus, sunt mult mai agresivi.

Malurile canalului Bega din Timișoarei au mai fost invadate în ultimii ani se șerpi, în special cei de apă, iar în urmă cu doi ani, un migrant a fost mușcat de un șarpe în scara unui bloc.

De vină ar fi terenurile cu vegetație neîngrijită, dar și distrugerea habitatului natural al reptilelor.

În urmă cu doi ani, autoritățile din Deva au intrat în alertă după o invazie de vipere comune în oraș.

UPDATE: Conform specialiștilor, timișoreanul a confundat șarpele găsit în fața casei cu o viperă. În fapt este un banal șarpe de apă, o specie care este comună și des întâlnită pe malurile Begăi.

”Șansele ca acel șarpe să fi fost viperă sunt extrem de reduse, întrucât vipere nu au mai fost semnalate în zonă de prin 1910. Dacă imaginile din articol sunt cele ale șarpelui găsit de timișorean, atunci este vorba de un șarpe de apă, care este comun în zonă, adică pe malurile Begăi. Acesta este o specie care NU ESTE VENINOASĂ, NU MUȘCĂ PENTRU A SE APĂRA, chiar dacă îl stresezi; se hrănește cu peștișori, și este strict protejat la nivel european (Directiva Habitate) și la nivel național (OUG 57/2007)”, spune Dr. Ioan Ghira, președinte al Societății Române de Herpetologie.

Comentarii

comentarii