Acasă Actualitate Un timișorean trebuie să lucreze 8,1 ani pentru a-și cumpăra un apartament

Un timișorean trebuie să lucreze 8,1 ani pentru a-și cumpăra un apartament

DISTRIBUIȚI

Anul 2022 vine cu mari provocări pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă. Preţurile imobiliarelor continuă să crească, trend observat de specialişti atât în România, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Costurile pe metrul pătrat diferă în funcţie de regiunile ţării, marile oraşe conducând topul cu variaţii de sute de euro. Iar în vreme ce salariile stagnează ori sunt majorate într-un ritm lent, preţurile caselor şi apartamentelor se scumpesc văzând cu ochii. Cel mai scump oraş nu e Capitala, care ocupă a doua poziţie în clasament, ci Cluj-Napoca, unde preţurile pe metrul pătrat sunt şi cu 600 de euro mai mari decât în Bucureşti.

Preţurile imobiliarelor îi fac pe românii dornici să-şi cumpere o locuinţă nouă să ofteze. Mai ales în marile oraşe din ţară, costurile pe metrul pătrat cresc accelerat, într-un ritm mult mai alert decât salariile oamenilor. Iar diferenţele sunt uriaşe, chiar şi de sute de euro, arată datele analizate de specialişti. Calcule simple arată că un român trebuie să pună deoparte toţi banii câştigaţi, timp de ani întregi, pentru a-şi permite să devină proprietarul unei astfel de locuinţe.

Cel mai mult trebuie să economisească cei care vor să cumpere un apartament în Cluj-Napoca, mai exact echivalentul a 12,5 ani de muncă, calculat în funcţie de venitul mediu din România. În schimb, în Bucureşti sau Timişoara lucrurile stau ceva mai bine, dar nu excelent – în 8,4, respectiv 8,1 ani de lucru, un cumpărător poate strânge bani suficienţi pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Iar în Iaşi, totul poate deveni posibil în 7,7 ani. Aceste date sunt orientative şi au scopul de a arăta discrepanţa dintre puterea de cumpărare şi preţurile de pe piaţa imobiliară.

Cluj-Napoca ocupă prima poziţie în clasamentul celor mai mari preţuri medii solicitate pentru achiziţia unui apartament, top realizat în rândul marilor oraşe din România. Doar în ultimii doi ani a înregistrat un avans de 27,3%, iar preţul pe metrul pătrat a ajuns la valoarea de 2.240 de euro, potrivit datelor colectate de Institutul Naţional de Statistică. Cu o diferenţă de aproape 600 de euro, pe locul doi se clasează Capitala. Pentru un metru pătrat în Bucureşti, preţurile medii ajung la 1.660 de euro. Pe listă urmează oraşul Braşov, cu 1.500 de euro, sumă cerută pe metrul pătrat util.

Există şi oraşe din ţară unde preţurile locuinţelor înregistrează o creştere mai uşoară, sau costurile chiar stagnează, relatează profit.ro. Aici se încadrează Craiova, Oradea, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Galaţi sau Brăila – unde preţurile pe metrul pătrat au fost majorate într-un ritm mai lent.

Comentarii

comentarii