Acas─â Politica Un ultimatum care spune multe

Un ultimatum care spune multe

1377
DISTRIBUIȚI

Surprinz─âtoare una dintre condi╚Ťiile ultimative puse de reprezentan╚Ťii PSD ├«n ceea ce prive╚Öte formarea viitorului Guvern. Ace╚Ötia au afirmat, iar Ciolacu a ├«nt─ârit, c─â, dup─â c─âderea Guverului Orban, nu vor accepta un premier liberal. ├Än aceast─â situa╚Ťie, ce ar trebui s─â fac─â Iohannis?

S─â pornim de la premiza, poate gre╚Öit─â, dar acceptabil─â teoretic, c─â nu exist─â un blat ├«ntre Ciolacu ╚Öi Iohannis. S─â lu─âm de dragul demonstra╚Ťiei de bune c├óteva dintre afirma╚Ťiile f─âcute ieri. Dac─â PSD e decis s─â-╚Öi duc─â p├ón─â la cap─ât avertismentul ultimativ, atunci rezult─â c─â pre╚Öedintele Klaus Iohannis e cu m├óinile legate. El nu-l mai poate nominaliza din nou pe Ludovic Orban, at├óta timp c├ót acesta e membru PNL. Nu poate de asemenea nominaliza vreun alt reprezentant al acestui partid. Ar trebui, pentru desemnare, s─â se uite ├«n alt─â parte. Dar unde s-ar putea uita? La USR? Pare exclus. La PMP? E ╚Öi mai exclus. Singura op╚Ťiune care ├«i r─âm├óne este o persoan─â din afara clasei politice. Un fel de tehnocrat. Un altfel de Ciolo╚Ö.

Numai c─â, iat─â, cu o asemenea ofert─â vine ╚Öi PSD-ul. Care a anun╚Ťat c─â la consult─âri va propune o personalitate din afara PSD. ╚śi este de presupus c─â, dac─â e din afara PSD, acea personalitate nu este nici membru al vreunul alt partid.

Klaus Iohannis trebuie s─â se conformeze. Sau, la limit─â, s─â ├«ncerce s─â trag─â de timp ╚Öi s─â-l menn╚Ťin─â ├«n func╚Ťie pe Orban doi ╚Öi jum─âtate, ignor├ónd pur ╚Öi simplu mo╚Ťiunea de cenzur─â, care va conduce a c─âderea Guvernului. La r├óndul s─âu ├«ns─â, Orban are toate motivele s─â fie disperat. ╚śi extrem de nervos. Pentru c─â este ├«ntre ciocan ╚Öi nicoval─â. Opozi╚Ťia ├«l alung─â constitu╚Ťional din Palatul Victoria. Iar pre╚Öedintele nu d─â semne c─â ├«l ap─âr─â. Dimpotriv─â. Tocmai i-a dat zilele trecute un br├ónci legat de racolarea primarilor de la PSD. ├Än aceste condi╚Ťii, ag─â╚Ť├óndu-se cu din╚Ťii de scaun, Orban trage ultimul cartu╚Ö. Se adreseaz─â Cur╚Ťii Constitu╚Ťionale, pentru a reclama un conflict de interese. Dar este un glon╚Ť orb. Chiar dac─â nu exist─â un precedent ├«n acest sens, Constitu╚Ťia nu interzice sub nicio form─â, nici ├«n textul legii ╚Öi nici ├«n spiritul ei, utilizarea instrumentului mo╚Ťiunii de cenzur─â ├«ntr-o sesiune extraordinar─â.

Iar acum, dac─â ne ├«ntoarcem la mai vechea noastr─â b─ânuial─â de blat politic ├«ntre Iohannis ╚Öi Ciolacu, am putea s─â ajungem la concluzia c─â, ├«n prealabil, s-a convenit pentru nominalizarea unui nou premier din afara partidelor politice, care s─â formeze un Guvern ├«n urma unei negocieri cu toate partidele parlamentare. Care ar putea fi un Guvern de uniune na╚Ťional─â.

Comentarii

comentarii