Acasă Actualitate Un vis împlinit, după ani de așteptare, pentru credincioșii din zona gării...

Un vis împlinit, după ani de așteptare, pentru credincioșii din zona gării CFR Oravița, Caraș Severin

539
DISTRIBUIȚI

După mulți ani de osteneală, credincioșii Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Oravița județul Caraș Severin s-au bucurat de târnosirea noii biserici parohiale, întrucât sfântul locaș a fost finalizat.

Preasfințitul părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, a fost, duminică 22 noiembrie, în mijlocul acestei comunități parohiale și a binecuvântat sfântul locaș din cartierul Zona Gării al Oraviței.

După slujba de sfințire ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sfintele slujbe alături de credincioși au participat și autorități județene și locale. Tot duminică preasfințitul părinte Lucian a dat și cel de-al doilea hram acestui sfânt locaș „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.

Pentru frumoasa sa activitate, dar și pentru implicarea de care a dat dovadă la ridicarea sfintei biserici, părintele paroh Alin Florentin Mureșan a fost hirotesit iconom-stavrofor. De asemenea, ctitorii și binefăcătorii au primit Diploma de excelență „Episcop Iosif Traian Badescu”. Totodată părintele paroh le-a oferit plachete în semn de recunoștință ctitorilor principali.  

„După 20 de ani de muncă, așteptare, rugăciune intensă și dragoste visul credincioșilor din această zonă s-a împlinit. Îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei sfinte biserici, în mod special pe părintele paroh Alin care s-a ostenit foarte mult, cu timp și fără timp, alergând în stânga și în dreapta, zi și noapte, pentru ca această biserică să fie împodobită și bineînțeles astăzi s-o putem târnosi.

Credem că pe mai departe comunitatea euharistică de aici din Oravița, zona Gării, va fi aproape de sfânta biserică. Mai trebuie să împodobim biserica cu mobilier, s-o înveșmântăm cu pictură și să amenajăm curtea sfântului locaș. Credem că toate se vor realiza cu ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului și prin străduința autorităților locale, a părintelui paroh și a tuturor credincioșilor”, a subliniat PS Lucian.   

Cartierul Zona Gării a Oraviței a luat ființă începând cu anii 1960 fiind populat de muncitorii mineri. Ei nu aveau un locaș de închinare,  abia în anul 2006 au reușit să amenajeze o capelă. În același an, în data de 26 noiembrie, preasfințitul părinte Lucian a așezat și a binecuvântat piatra de temelie a noii biserici, iar 15 noiembrie 2011 s-au început efectiv lucrările la noul locaș, care au evoluat cu dificultăți până în anul 2018.

Lucrările masive la acest sfânt locaș au demarat în urmă cu 2 ani când a fost numit preot paroh Alin Florentin Mureșan. Părintele a reușit să adune în jurul său credincioșii din parohie și mai mulți oameni de bine ca să ducă la bun sfârșit acest vis al locuitorilor din Zona Gării.

Un aspect important de remarcat, este faptul că în lucrarea lor au fost ajutați de Maica Domnului. Din data de 13 martie, 2018, Dumnezeu i-a binecuvântat cu o copie fidelă a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Izvorâtoarea de untdelemn (Eleovrytissa), de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, ce se află de atunci în biserică.

Biserica din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” și „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Oravița este construită în plan treflat, din cărămidă și beton armat, acoperită cu tablă, iconostasul din lemn, iar Sfânta Masă este placată cu marmură.

Comentarii

comentarii