Acasă Actualitate Unic în România, la OncoGen Timișoara! Software Expert -diagnosticarea computerizată a cancerului

Unic în România, la OncoGen Timișoara! Software Expert -diagnosticarea computerizată a cancerului

DISTRIBUIȚI

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, director prof. univ. dr. Virgil Păunescu, desfășoară proiectul strategic ,,Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN”.

Activitățile sunt finanţate prin programul Interreg-IPA CBC România – Serbia.

Prof. univ. dr. Carmen Panaitescu, coordonator adjunct OnvoGen, a explicat, vineri 23 octombrie 2020, cu prilejul unei conferințe de presă online, că proiectul se derulează în perioada 2017 – 2021, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, Spitalul General din Požarevac şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, având un buget total de peste 12 milioane de euro, dintre care aproximativ 3 milioane de euro revin Centrului OncoGen.

Obiectivul proiectului ROSECAN îl reprezintă dezvoltarea oncologiei în regiune, printr-o infrastructură modernă şi eficientă, cu scopul de a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul cancerului.

Activitățile se desfășoară conform graficului, astfel încât Spitalul Clinic Județean de Urgentă „Pius Brînzeu” Timișoara, prin Centrul OncoGen, dezvoltă un software expert dedicat diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici, care va fi implementat în regiune, atât în România, cât și în Serbia.

”Noutatea absolută pentru medicina din regiunea noastră o constituie dezvoltarea la OncoGen a unui sistem computerizat care să ajute medicii oncologi să pună un diagnostic cât mai precis de cancer și să ia decizia terapeutică cea mai bună pentru fiecare pacient.

Instrumentul Software Expert, unic în țară, va permite integrarea parametrilor clinici, imunologici și moleculari obținuți prin secvențiere, în vederea unui diagnostic personalizat al  tumorilor solide.

Astfel, proiectul ROSECAN propune o metodă diagnostică eficientă din punctul de vedere al costurilor, care va necesita timpi de lucru mai mici și va include mai mulți parametri față de procedurile curente.

Această nouă metodă de diagnostic reprezintă un pas important către implementarea conceptului de medicină personalizată în România”, a subliniat prof. dr. Carmen Panaitescu.

Comentarii

comentarii