Acasă Eveniment Unii copii sunt exploataţi sexual, prin muncă sau li se prelevează organele

Unii copii sunt exploataţi sexual, prin muncă sau li se prelevează organele

DISTRIBUIȚI

SOS copilăria în România!
În judeţul Timiş, la 30 iunie 2009, 1.135 de copii beneficiau de protecţie specială la asistenţi maternali profesionişti, în judeţul Arad, 206, în Hunedoara, 384, iar în judeţul Caraş-Severin, 615.

altDirecţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Timiş, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) şi Reprezentanţa UNICEF în România organizează, în perioada 27-30 septembrie, la Timişoara, Conferinţa Naţională care deschide seria de evenimente prilejuite de celebrarea a 20 de ani de la adoptarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului. La eveniment participă reprezentanţi ai ANPDC, DGASPC-urilor, Universităţii de Vest Timişoara, Universităţii “Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, ai Agenţiilor ONU în România, precum şi ai altor instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale. Cu această ocazie, au loc dezbateri în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului acasă şi în familie, în şcoală şi în medii educaţionale, în instituţii, în comunitate şi la locul de muncă. Astfel, se va definitiva şi promova ulterior, ca act normativ, Planul Naţional de Acţiune Integrată, privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra copilului.

Sărăcia şi abuzul, cauze ale separării copiilor de părinţi
 
Sărăcie (44,16%), abuz şi neglijare (21,58%), dizabilitate copil, decesul părinţilor sau dizabilitatea şi despărţirea părinţilor sunt principalele cauze ale separării copiilor de părinţi în ţara noastră, iar astfel micuţii ajung în sistemul de protecţie specială. La nivel naţional, în perioada ianuarie – iunie, 2009, 1.633 de minori au săvârşit o faptă penală, dar nu au răspuns penal. Dintre faptele grave săvârşite de copii fără a ajunge la închisoare, amintim: cazuri de furt au fost 1.177, tâlhărie, 68, vătămare corporală, 42, viol, 28, omor, 9, prostituţie 2. În Regiunea Vest, în judeţul Timiş, nu s-a înregistrat niciun caz de acest fel, în Caraş-Severin au fost 4 cazuri de furt, iar în Hunedoara, 26 furturi, 2 tâlhării şi 5 vătămări corporale. Totuşi, în ţară, au fost şi 567 de cazuri în care instanţa a decis ca micuţul să fie sub supraveghere specială şi 31 copii au fost daţi în plasament. De asemenea, ANPDC a înregistrat 1.327 de cazuri în care copiii care au săvârşit o faptă penală şi au răspuns penal, dintre care furt, 807 cazuri, tâlhărie, 57, vătămare corporală, 41, prostituţie, 11, viol, 12. 12,66% dintre minori au recidivat. Au fost şi 57 de cazuri când minorul a fost condamnat la reeducare în penitenciar şi 18 în centre de reeducare. La nivel naţional, la 30 iunie, 2009, erau înregistrate 38.814 de micuţi beneficiari ai serviciilor de prevenire a separării copilului de părinţi, dintre care 15.167 erau beneficiari ai centrelor de zi şi ai centrelor de recuperare.

Să protejăm copilăria!

În judeţul Timiş, la 30 iunie 2009, 1.135 de copii beneficiau de protecţie specială la asistenţi materneli profesionişti, în judeţul Arad, 206, în Hunedoara, 384, iar în judeţul Caraş-Severin, 615. În Timiş, 604 copii se aflau la rude până la gradul IV, în judeţul Hunedoara, 599, în Arad, 392 şi în Caraş-Severin, 432. La alte familii, în Timiş, erau 257 micuţi, în Hunedoara, 115, în judeţul Arad, 103 şi în Craş-Severin, 51. În Timiş, copii în servicii rezidenţiale publice erau 462, în Hunedoara, 310, în Caraş-Severin, 301, iar în judeţul Arad, 514. În Timiş, în servicii rezidenţiale private erau 317, în judeţul Hunedoara, 212, În caraş-Severin, 63, iar în judeţul Arad, 209. Un alt mare pericol căruia îi cad pradă minorii din România este traficul intern de copii, pentru exploatarea prin muncă, sexuală, pentru comiterea de infracţini, pentru adopţia ilegală sau chiar pentru prelevarea de organe. “Cea de-a 20-a aniversare a Convenţiei cu privire la drepturile copilului reprezintă o ocazie unică de a celebra pentru prima dată în secolul XXI momentele cheie în istoria drepturilor copilului. Convenţia a deschis calea unor realizări măsurabile şi concrete în sfera îngrijirii şi protecţiei copiilor. E o ocazie unică de a combate disparităţile, inegalităţile şi orice tip de violare ce continuă să submineze copilăria”, a subliniat Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF în România.

Comentarii

comentarii