Acasă Eveniment Unii elevi timişeni cred că ciocolata, caramelele şi chipsurile sunt droguri ilicite!

Unii elevi timişeni cred că ciocolata, caramelele şi chipsurile sunt droguri ilicite!

401
DISTRIBUIȚI

De necrezut…
Cultura generală în domeniul drogurilor este nulă pentru cel puţin 5% din elevii timişeni. Puşi în faţa unui chestionar în care trebuiau să identifice drogurile ilicite, elevii, dar şi unii studenţi din Timiş au dat răspunsuri uluitoare. Conform unui studiu realizat pe 2009 de Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, 2% dintre elevii şi studenţii timişeni susţin că ciocolata este un drog ilicit. 0,8% dintre aceştia susţin că chipsurile ar fi droguri mortale, iar 0,6% au pus banalele caramele la un loc cu heroina, cocaina şi marijuana. 1,7% dintre tineri susţin acelaşi lucru despre Redbull. Peste 32% dintre elevii şi studenţii din Timiş confundă marijuana cu cânepa.

Lipsă de informare şi percepţie distorsionată…

Studiul cu rezultate şocante a fost realizat în 2009, pe 866 de elevi şi studenţi din Timiş. Cei ce au realizat studiul consideră că marja de eroare poate fi de maxim 4% la nivelul întregului eşantion şi de 5-6% pentru analizele realizate separat pe elevii de liceu sau studenţi. „În cazul elevilor care au identificat ciocolata sau caramelele ca droguri ilicite, este clar vorba despre lipsă de informare. Percepţia copiilor despre droguri şi datorită familiei poate fi foarte diferită. În special elevii au fost cei care au dat răspunsuri total greşite”, spune Mihaela Tomiţă, şeful biroului regional al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş. Totuşi, în general răsunsurile date de elevi şi studenţi cu privire la drogurile ilicite au fost corecte. Peste 90% dintre aceştia au identificat marijuana, cocaina şi heroina ca fiind droguri ilicite. 17% dintre elevii timişeni cred însă că ecstasy-ul nu este un drog ilicit, iar peste 7% susţin că substanţa cheie din cafea – cofeina – este un drog interzis. 23% dintre tinerii din vestul ţării susţin acelaşi lucru despre nicotină.

Doar 41% dintre tinerii consumatori ar încerca să renunţe la droguri

Rezultatele studiului mai arată că peste 8% dintre tinerii timişeni recunosc că au consumat droguri şi 30% dintre ei cunosc persoane care consumă  droguri. Peste 8% dintre cei ce recunosc că au consumat droguri susţin că fac acest lucru de cel puţin 2-3 ori pe săptămână. Aproape jumătate dintre liceenii consumatori de droguri din Timiş au luat contact cu acestea între 12 şi 16 ani. Consumul de marijuana este pe primul loc, la mare distanţă de celelalte droguri, considerate de risc. Doar 41% dintre cei ce consumă droguri ar fi interesaţi să renunţe la ele, conform aceluiaşi studiu. Ultimul studiu de acest fel a fost realizat în Timiş în 2005. „Nu este de mirare că se fac multe confuzii, mulţi dintre tinerii consumatori de droguri care ar vrea să vină la noi pentru consiliere se tem să nu-i dăm pe mâna poliţiei, deşi confidenţialitatea este lege la noi”, mai spune Mihaela Tomiţă.

Comentarii

comentarii