Acasă Actualitate Unirea Principatelor, 164 de ani! Prof. Marilen Pirtea: “Să rememorăm astăzi cât...

Unirea Principatelor, 164 de ani! Prof. Marilen Pirtea: “Să rememorăm astăzi cât de importante au fost deciziile de modernizare a învățământului…!”

DISTRIBUIȚI

Aniversăm, astăzi 24 ianuarie, 164 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, decisiv pentru România, considerat actul premergător al Marii Uniri de la 1918.

”La 24 ianuarie 1859 s-a consfințit alegerea aceluiași domnitor al Moldovei și Țării Românești și realizarea unirii celor două Parlamente și Guverne, urmată de reformele lui Cuza, care au conturat noile instituții ale statului român: reforma învățământului, reforma agrară, reforma fiscală, reforma armatei și a justiției. Să rememorăm astăzi cât de importante au fost deciziile de modernizare a învățământului și de înființare a noilor instituții. Prin noua Lege asupra instrucţiunii Principatelor Unite Române, promulgată în 1864, au fost stabilite principiile de funcționare pentru învățământul primar, la sate și orașe, pentru învățământul secundar, din licee, gimnazii, şcoli reale, de belle-arte și profesionale, dar și pentru învățământul superior” – este mesajul prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, marți 24 ianuarie 2023.

Comentarii

comentarii