Acasă Actualitate Unitatea și frumusețea Timișoarei! 155 de ani de la punerea în circulație...

Unitatea și frumusețea Timișoarei! 155 de ani de la punerea în circulație a primului tramvai tras de cai

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Științele Vieții ,,Regele Mihai I ” din Timișoara și STPT au marcat, în Piața Unirii, luni, 8 iulie, 155 de ani de la punerea în circulație a primului tramvai tras de cai, pe actualul teritoriu al României, la Timișoara.

Organizatorii au explicat că este un moment inovativ pentru Timișoara, o premieră, moment care aduce omagiu primilor cetățeni ai orașului care prin muncă și viziune au schimbat viitorul transportului local.

Constantin Cotechi, directorul STPT, a declarat următoarele: “Transportul în comun este coloana vertebrală a acestui oraș. Toți cei care suntem aici ne exprimăm unitatea pentru Timișoara. Orașul există datorită valorilor care au fost create de-a lungul timpului și datorită profesionalismului care a fost exprimat pe plan civic și, evident, profesional. Orașul există și datorită faptului că foarte multe etnii și naționalități care trăiesc aici au creat spiritul acestei Timișoare și au menținut-o la un nivel superior. Au creat unitate și un spirit al Timișoarei unic în România. Fără această unitate, 20 decembrie 1989 nu ar fi putut să existe. Prin astfel de evenimente pe care STPT le-a organizat în ultimii doi ani, au fost exprimate unitatea și frumusețea din noi prin faptul că suntem timișoreni și a contat foarte mult de-a lungul timpului să se simtă că suntem mândri că suntem timișoreni!”.

Rectorul USVT, Cosmin Popescu a vorbit despre importanța transportului în comun pentru un oraș modern, cosmopolit, ca Timișoara.

“Mă bucur să fiu aici alături de dumneavoastră. Îi salut pe toți cei care sunt aici și arată respect pentru ce se întâmplă în Timișoara atât de frumos cum este acest eveniment care marchează 155 de ani de la lansarea primului tramvai cu cai în scopul unei vieți mai bune și a unei mobilități mai eficiente, fiindcă de aceasta este vorba. Aici se află o parte mică din cei 6.500 de studenți ai Universității de Științele Vieții Timișoara. Suntem aici pentru a saluta inițiative extraordinare cum este aceasta începută în urmă cu 155 de ani. Mijlocul de transport în comun este un un simbol al civilizației. Universitatea de Științele Vieții încurajează acest tip de demersuri. Se vorbește foarte mult în ultima perioadă de amprenta de carbon. Astfel având această mobilitate creată de mijloacele de transport în comun, știm că este net superioară și arată respect față de mediu și față de protecția vieții în Timișoara. USVT susține tehnologia și dezvoltarea acestui tip de mobilitate care este transportul în comun curat. Este foarte important că se ține această manifestare aici în acest loc, în Piața Unirii, o piață simbol a Timișoara, unde se îmbină istorie cu istorie și ajungem aici pentru a respecta trecutul…!”, a concluzionat prof. Cosmin Popescu.

În data de 8 iulie 1869, la Timișoara, s-a inaugurat prima linie de tramvai tras de cai, o premieră pentru România. Timișoara a devenit, atunci, al treilea oraș din lume, după New York și Paris, care a pus în aplicare această inedită și eficientă modalitate de transport.

Primul tramvai urban a fost ideea lui John Stephenson şi a fost dat în funcţiune în 26 noiembrie 1832, la New York, între Manhattan şi Harlem. Prima ţară din Europa unde s-a introdus tramvaiul a fost Franţa, la Paris, în 1854, același Loubat construind prima linie de tramvai pe Calea Debilly, cunoscută drept ”Calea ferată americană”.

Tramvaiul tras cai de la Timișoara a unit Cetatea de cartierul Fabric, pornind din Piața Sf. Gheorghe.

Tramvaiele cu cai au funcţionat până la 26 iulie 1899, după care au fost introduce tramvaiele cu tracțiune electrică.

La sfârşitul anului 1869, Societatea de Tramvaie cu Cai din Timișoara avea un parc de 24 de vagoane pentru persoane și pentru alte servicii.

Comentarii

comentarii