Acasă Cultura Uniunea Artiștilor Plastici Timișoara sărbătorește 70 de ani, miercuri, printr-o mare expoziția,...

Uniunea Artiștilor Plastici Timișoara sărbătorește 70 de ani, miercuri, printr-o mare expoziția, la galeria ”Helios

698
DISTRIBUIȚI

Uniunea Artiștilor Plastici Timișoara sărbătorește 70 de ani, printr-o mare expoziția, găzduită de Galeria de Arta ”Helios”, P-ța Victoriei, nr.6.

Expun 124 de artiști plastici membri ai UAPRT, stagiari și titulari, din perioada anilor 1951-2021. Vernisajul are loc, miercuri 02.06. 2021, la ora 18.00.

Curatorii expoziției sunt Daniela Constantin și Adriana Lucaciu.

“Expoziția pe care o propunem publicului este una absolut specială. Nu e puțin lucru să marchezi 70 de activitate neîntreruptă a filialei noastre, printr-o expoziție care reunește peste 120 de artiști și care e găzduită de o galerie de artă care are la rându-i o activitate de peste cinci decenii”, spune Daniela Constantin, președinte UAP, filiala Timișoara.

Filiala Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România ia ființă în 1951, printre primele filiale a Uniunii Artiștilor Plastici din România, formată în anii 1950 prin dizolvarea Sindicatelor mixte de artiști plastici  din București și din provincie cu o vechime din anii 1924.

Primii membrii ai filialei au fost renumiți pictori și sculptori, locali dar și stabiliți în Timișoara, provenind din diferite locuri ale țării, cu studii fie în Academiile din țară, fie în străinătate. Primul președinte al filialei a fost reputatul artist și cadru didactic Iulius Podlipny.

Tradiția artelor plastice în Timișoara începe odată cu anii 1923 când se conturează Asociația Bănățeană de Arte Frumoase; în 1926 Asociația Amicilor Artelor Frumoase denumită din 1929 Societatea Academia Artelor Frumoase, elaborând și un proiect de învățământ artistic; în anii 1930 se inaugurează Salonul Artelor Frumoase;  în 1933-1942 se transferă Scoala de Arte Frumoase de a Cluj în Timișoara, denumită din 1939 Școala de Arte Decorative, astfel că pe lângă libera profesie de artist, învățământul academic de artă înflorește.

Din anii 1960 este înființată Facultatea de Arte Plastice în cadrul Institutului Pedagogic Universitatea Timișoara, urmând ca din anii 1996 să se formeze actuala Facultate de Arte și Design, UVT, a căror absolvenți devin an de an membrii ai Filialei UAPFT.

Cu un număr de peste 260 de membrii stagiari și titulari Filiala Timișoara a UAPFT, are o foarte bogată activitate artistică, fiind printre primele trei ca mărime și reputație din Uniunea Artiștilor Plastici din România. Bogata sa activitate artistică s-a făcut cunoscută prin schimburi expoziționale atât la nivel național cât și internațional, având artiști membrii cu un reputat palmares artistic.

 

Comentarii

comentarii