Acasă Actualitate Universitatea de Vest cere recunoaşterea internaţională

Universitatea de Vest cere recunoaşterea internaţională

DISTRIBUIȚI

Ioan Talpoş: „Vrem să fim în primele 700 de universităţi ale lumii”
Universitatea de Vest din Timişoara vrea recunoaştere internaţională şi a solicitat o comisie de evaluarea a Asociaţiei Universităţilor Europene. Exact în această perioadă, UVT este implicată şi într-o evaluare naţională a ARACIS. Ţelul conducerii UVT este ca până pe 15 iunie să obţină certificatul de recunoaştere internaţională. Tot în iunie se va afla şi rezultatul evaluării naţionale. Conducerea instituţiei de învăţământ superior din Timişoara nu concepe ca acest calificativ să nu fie unul maxim. În acest moment, UVT este pe locul 6 în ţară în topul universităţilor, dar ar putea urca uşor pe primul loc, dacă se ţine cont de faptul că aici şi-a terminat studiile un laureat al Premiului Nobel, este vorba despre Herta Muller.

Evaluare internaţională la sânge

Patru profesori experţi din Slovacia, Marea Britanie, Olanda şi Turcia au făcut, timp de două zile, o evaluare în detaliu a Universităţii de Vest. Experţii Asociaţiei Universităţilor Europene nu au făcut nicio concesie, dar la final au rămas şocaţi. Situaţia găsită la Universitatea de Vest este mai bună decât cea prezentată în raportul de auto-evaluare. Inspecţia a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. „Cunoşteam programul experţilor, dar nu credeam ca acesta să fie dus până la capăt. Au fost nenumărate discuţii cu rectorul, cu prorectorii, cu stafful administrativ şi chiar cu studenţii. Facultăţile vizate de către evaluatori au fost cea de Economie şi de Administrare a Afacerilor şi cea de Fizică. La finalul vizitei, şeful delegaţiei ne-a spus că situaţia din teren este mai bună decât cea din raportul de evaluare”, spun rectorul Universităţii de Vest, Ioan Talpoş. Comisia a fost interesată de structura facultăţilor, managementul calităţii, politici motivaţionale, dar şi rezultatele evaluărilor interne. De interes a fost şi opinia studenţilor despre procesul de predare – învăţare, controlul calităţii şi puterea de decizie a acestora în cadrul facultăţilor.

Ţintesc cel mai înalt calificativ

O a doua vizită a evaluatorilor străini va avea loc la sfârşitul lui mai. Până la mijlocul lui iunie, conducerea Universităţii de Vest vrea să aibă deja certificatul de recunoaştere internaţională. Scopul imediat este intrarea în topul primelor 700 de universităţi din lume. Evaluatorii naţionali de la ARACIS vor veni pe 18 martie la Timişoara. O primă vizită a stabilit doar specializările care vor fi evaluate. Pentru a nu exista discuţii, specializările de licenţă care vor fi verificate au fost trase la sorţi. „Vrem să obţinem şi cel mai înalt calificativ naţional – grad de încredere ridicat. Chiar dacă vom obţine un asemenea calificativ, dacă se menţine actualul mecanism de finanţare nu vom avea prea multe de câştigat”, mai spune Ioan Talpoş. În acest moment, finanţarea în învăţământul universitar românesc vine în proporţie de 70% din numărul de studenţi şi doar 30% din indicii calitativi. Calificativul dat de ARACIS va veni tot pe la mijlocul lui iunie.

Comentarii

comentarii