Acasă Actualitate Universitatea de Vest din Timişoara se regăseşte în topul 501+ al celor...

Universitatea de Vest din Timişoara se regăseşte în topul 501+ al celor mai bune universităţi din lume

DISTRIBUIȚI

Potrivit clasificării Emerging Economies University Rankings 2021, realizată de revista britanică The Times Higher Education, Universitatea de Vest din Timişoara se regăseşte în topul 501+ al celor mai bune 606 de universităţi, din 48 de ţări ale zonei Emerging Economies.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, președinte în exercițiu al Consorțiului Universitaria, subliniază semnificația acestui rezultat de ierarhizare internațională: „Universitatea de Vest din Timișoara se numără printre cele 13 universități din România incluse în acest ranking internațional. Ne aflăm în primul eșalon al universităților românești cu vizibilitate internațională, din aria țărilor cu economii emergente, un prim eșalon al universităților românești între care se află și celelalte universități partenere cu UVT în Consorțiul Universitaria (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Academia de Studii Economice din Bucureşti), un rezultat care nu poate decât să ne bucure și să ne motiveze suplimentar, în contextul dinamicii tot mai avansate a competiției internaționale în care ne aflăm”.

Orice țară cu o economie emergentă avansată, emergentă secundară sau de frontieră, potrivit FTSE Country Classification Process, a fost eligibilă pentru includerea în evaluare. Universitățile sunt excluse din analiza pentru ranking-ul economiilor emergente dacă nu realizează activități de predare și dacă producția lor științifică în perioada 2015-2019 a fost mai mică de 1.000 de articole (cu cel puțin 150 de articole pe an). De asemenea, instituțiile de învățământ superior sunt excluse dacă 80% sau mai mult din activitatea acestora este dedicată exclusiv unuia din cele 11 domenii ale THE World University Rankings.

Activitatea universităților a fost evaluată după 13 indicatori de performanţă, grupaţi sub aspectul activităţii de predare (30%), activității de cercetare (30%), impactului rezultatelor cercetării – citările (20%), activității internaționale (10%) și transferului de cunoștințe către mediul socioeconomic (10%).

Pentru clasamentul din 2021 au fost examinate peste 86 de milioane de citări, 13.6 milioane de articole științifice, recenzii de articole, lucrări de conferință, cărți și capitole de cărți, publicate pe parcursul a cinci ani. Datele includ mai mult de 24.000 de jurnale academice indexate de baza de date Scopus și toate publicațiile indexate între 2015 și 2019. Sunt, de asemenea, colectate citări ale acestor publicații făcute în cei șase ani din 2015 până în 2020.

 

Comentarii

comentarii