Acasă Actualitate Universitatea de Vest Timișoara reconfirmă poziția sa în prima grupă a celor...

Universitatea de Vest Timișoara reconfirmă poziția sa în prima grupă a celor mai bine cotate universități românești

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara reconfirmă poziția sa în prima grupă a celor mai bine cotate universități românești, conform top-ului oferit prin rezultatele Metaranking-ului Universitar ediția 2023.

Astfel a reușit să se claseze pe poziția a șasea la nivel național, cu un rezultat de 11 puncte obținut în urma procesului de evaluare.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Prezența UVT în această ediție a Metaranking-ului Universitar confirmă poziția de lider a universității noastre între universitățile din zona de vest a României, plasând universitatea noastră pe prima poziție între cele trei universități timișorene ierarhizate (UVT, UPT, UMFVBT), chiar și atunci când criteriile metodologice ale analizei au un caracter dinamic. Ca întotdeauna, rezultatul ne onorează, dar ne și obligă, pentru viitor, la dezvoltarea calitativă a proceselor noastre de educație și cercetare.”

Metaranking-ul Universitar include în analiză 97 de universități active din România (54 publice şi 43 private) dintre care doar 31 (toate publice) au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională.

Similar edițiilor anterioare,  evaluarea universităților prin acest Metaranking a constat în identificarea universităților din România cu o minimă vizibilitate internațională (prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și a căror activitate a generat impact în aria academică internațională.

Universitățile românești nominalizate au înregistrat un punctaj total de 236 de puncte, fiind incluse în analiză doar acele universități care au cel puțin o prezență în unul dintre cele nouă ranking-uri internaționale conform metodologiei Metaranking-ului Universitar 2023. Ca urmare a procesului de evaluare universitățile din Consorțiul Universitaria au obținut 75 de puncte dintr-un total de maxim 236 de puncte (31,78% din punctajul total).

Prezența învățământului superior timișorean este evidențiată în acest Metaranking prin includerea a trei universități care au cumulat 9,74% din punctajul total (23 puncte, dintre care UVT – 11 puncte, UPT – 7 puncte, UMFVBT – 5 puncte). Atât universitățile din Consorțiul Universitaria cât și cele timișorene au înregistrat creșteri ale punctajului în ediția de anul acesta.

Conform metodologiei utilizate, au fost luate în considerare rezultatele și performanțele universităților obținute în următoarele clasamente academice internaţionale ale Best Global Universities al US News (USN).

Metaranking-ul Universitar 2023 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, asigurând continuitate viziunii inițiale. Din 2022 Metarankingul Universitar va fi publicat sub egida Centrului Qualitas din UBB, cu o echipă de experți interni și externi. Deoarece UBB a semnat COARA, Metarankingul Universitar va utiliza exact metodologia deja clasică și testată din 2016, dar nu se vor face prezentări/analize publice detaliate, ca în anii precedenți. Toate analizele prezentate pornesc de la datele disponibile pe website-urile ranking-urilor internaționale ale universităților la data de 1 decembrie 2023.

 

Comentarii

comentarii