Acasă Actualitate Universitatea Politehnica Timişoara va primi 1 milion de euro pentru un program...

Universitatea Politehnica Timişoara va primi 1 milion de euro pentru un program de perfecţionare a generatoarelor eoliene

DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica Timişoara va primi o finanţare nerambursabilă de peste 1 milion de euro pentru un proiect de perfecţionare a generatoarelor eoliene. În cadrul proiectului Universitatea Politehnica Timişoara are ca asociat Astra Consulting din Norvegia. Finanţarea este acordată prin Mecanismului Financiar SEE pentru România (Granturile SEE) şi al Programului de Cooperare Norvegian (Granturile norvegiene). 70 de proiecte din România au fost selectate pentru a primi fonduri nerambursabile în valoare totală de 98,5 milioane de euro. Proiectele provin din sectoare prioritare cum ar fi mediu, energie, sănătate, producţie sustenabilă, protejarea patrimoniului cultural şi resurse umane. Prin intermediul celor două programe, Granturile norvegiene şi Granturile SEE, statele din Spaţiul Economic European SEE-EFTA, respectiv Norvegia, Liechteinstein si Islanda, alocă României asistenţă financiară nerambursabilă în valoare totală de 98,5 milioane pe perioada 2007-2009 pentru finanţarea de proiecte în sectoare cheie pentru dezvoltarea socială şi economică a ţării, cum ar fi mediu, eficienţă energetică, producţie sustenabilă, sănătate şi protecţia copilului, conservarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea resurselor umane. În cadrul Programului Norvegian de Cooperare pentru România, finanţat de Norvegia, au fost aprobate 30 de proiecte bilaterale. Programul a fost iniţiat ca parte a Acordului de Extindere a Spaţiului Economic European, în scopul sprijinirii creşterii economice şi dezvoltării sustenabile şi a consolidării relaţiilor bilaterale dintre România şi Regatul Norvegiei. Valoarea totală a fondurilor se ridică la 48 de milioane de euro. Fondurile sunt alocate pentru trei tipuri de proiecte: sprijin pentru deplasări, sprijin pentru pregătirea de proiecte şi proiecte individuale – primele două categorii reprezentând etape pregătitoare pentru cea de-a treia categorie, a proiectelor individuale mai ample. Cele patru domenii prioritare cuprinse în program sunt mediu, eficienţă energetică, producţie sustenabilă şi sănătate. Programul are drept cerinţă obligativitatea dezvoltării unui parteneriat între entităţi din Norvegia şi entităţi din România.
Programul de Cooperare Norvegian este administrat în România de către compania de stat Innovation Norway, având drept Punct Naţional de Contact în România Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Comentarii

comentarii