Acasă Actualitate Universităţile din Banat stau prost în topul integrităţii

Universităţile din Banat stau prost în topul integrităţii

308
DISTRIBUIȚI

Coaliția pentru Universități Curate a dat publicității topul integrității universitate, în urma monitorizării a 42 de universităţi de stat din totalul de 56, excluse de la evaluare fiind doar universităţile de artă şi academiile de poliţie, navală şi a forţelor terestre şi aeriene. Analiza a avut la bază patru indicatori majori: transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi managementul financiar. Topul reflectă o situație îngrijorătoare. Nicio universitate nu a reuşit să obţină punctajul maxim acordat, adică 80 de puncte, 5 stele, şi doar 3 universităţi au obţinut 4 stele. În schimb, 6 universităţi nu au obținut nicio stea, ceea ce denotă nereguli majore, scandaluri frecvente de corupţie, existenţa nepotismului, a clanurilor de familie și a avansărilor nemeritate.
Universitățile de stat din Banat stau destul de prost la capitolul integritate. Dacă Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universiatatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului au obținut 3 stele, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad se numără printre universitățile fără nicio stea. Universitatea de Vest și Universitatea Politehnică nu stau nici ele foarte bine în compania celor două stele care le reflectă integritatea.
Principalele concluzii legate de studiul integrității universitate se referă la evoluțiile de la capitolul transparență și prezență online, declarațiile de avere necompletate sau, acolo unde sunt completate, pline de nereguli cum ar fi normele cumulate ilegal, plagiatul foarte răspândit în rândul studenților și al profesorilor și evaluările formale și nesemnificative.

Comentarii

comentarii