Acasă Actualitate Unul din patru timișoreni are loc în adăposturile civile din municipiu. Pentru...

Unul din patru timișoreni are loc în adăposturile civile din municipiu. Pentru cele publice, primăria trebuie să facă investiții serioase

DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara a început să inventarieze preventiv, încă din 25 februarie, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, adăposturile de protecție civilă din oraș. Vorbim de 92 de astfel de spații publice, care sunt în grija municipalității. Cum vorbim de 140-160 de locuri per adăpost, sunt aproximativ 14.000 de locuri în total. Adică puțin sub 5% din populația orașului, spune viceprimarul Cosmin Tabără. Ar mai exista, însă, și peste 120 de adăposturi private, unele mult mai mari, care i-ar putea găzdui pe 20% dintre locuitorii Timișoarei. Dintre acestea, „vicele” a amintit de cele aflate sub cele două mari complexuri comerciale din oraș.

Dintre cele 92 de adăposturi aflate în grija primăriei, 89 au fost deja inventariate. Toate au nevoie de intervenții, mai mari sau mai mici:  igienizare, etanșare, pe partea de filtrare/ventilație și pe partea electrică. Tabără amintește că în buget au fost alocați 1,4 milioane de lei pentru astfel de renovări, însă banii nu ar ajunge pentru tot ce este nevoie și, oricum, prima dată trebuie rezolvate problemele juridice.

„Avem 92 (de adăposturi – n.r.) după lege, iar 89 sunt inventariate. Dintre ele, cinci sunt într-o stare relativ bună și pot fi aduse ușor la un standard acceptabil. În 10 dintre ele avem o funcționare totală sau parțială a filtrului de ventilație. În 79 dintre ele avem probleme în ceea ce privește instalația de filtru, ventilație și partea electrică, unde nu funcționează sau funcționează foarte slab. Pe de altă parte, avem mari probleme, aproape 100%, în ceea ce privește funcționarea grupurilor sanitare. Acestea vor trebui refăcute în totalitate, atunci când vom putea face. Nu cred că este prioritatea «numărul 1». Prioritatea «numărul 1» este rezolvarea problemelor juridice pentru că multe dintre ele nu sunt intabulate în totalitate. Deja am făcut primii pași, am discutat și cu OCPI-ul și am demarat procedura de primă înscriere și de intabulare în restul imobilelor. Din păcate, nu mai avem releveele de la construcția blocurilor, sunt blocuri vechi care s-au făcut în 70-80 și întâmpinăm aceste probleme, dar le vom face”, a declarat viceprimarul.

Tabără nu poate să dea un termen prea precis pentru aducerea adăposturilor la standard: undeva între „nu foarte scurt” și „destul de scurt”. „În niciun caz nu vom avea toate adăposturile la standard în termen foarte scurt. Nu avem nici buget în momentul de față. Principalul scop, în momentul de față, este să rezolvăm problema juridică, să le igienizăm pe toate și să rezolvăm problema de etanșare a ușilor. Asta este foarte importantă. Este prima necesitate într-un astfel de adăpost civil. Nu vreau să fie folosite, nu vreau ca lumea să intre în panică, să fie speriată, dar trebuie să prevenim anumite evenimente. Dacă zeci de ani de zile au fost neglijate, noi avem obligația să le punem la punct și într-un interval destul de scurt să fim cu ele la zi”, spune mai precis viceprimarul liberal.

Acesta a prezentat și două astfel de adăposturi. Cel al blocului de Aleea Aron Cotruș, nr. 1, scara A, este unul dintre cele cinci aflate într-o stare „cât de cât bună”. Ventilația funcționează parțial, cel puțin manual. Există și posibilitatea folosirii electricității pentru ventilație, însă momentan lipsește motorul instalației. Majoritatea adăposturilor, însă, stau și mai prost, locatarii neavând în ultimii 30 de ani posibilitatea financiară de a le fi întreținut. De exemplu, pentru adăpostul civil al blocului 66 de pe Aleea Speranței, nr. 2, locatarii, majoritatea pensionari, nu se pot ocupa nici măcar de igienizare.

Iată și câteva imagini cu cele două adăposturi prezentate de Tabără și de consilierul său Ilie-Vasile Sîrbu:

  • Aleea Aron Cotruș, nr. 1, scara A:
  • Aleea Speranței, nr. 2, bloc 66:

Comentarii

comentarii