Acasă Actualitate În urmă cu 28 de ani, la Timişoara

În urmă cu 28 de ani, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

În urmă cu 28 de ani, în decembrie 1989, timişorenii au avut curajul să iasă în stradă, după 45 de ani de dictatură comunistă feroce, şi să strige sloganuri de neînchipuit pentru acele timpuri: “Libertate!”, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!” şi, mai cu seamă, “Jos comunismul!” şi “Jos Ceauşescu!”.

În urmă cu 28 ani, timişorenii au avut tăria să se ridice împotriva Partidului Comunist Român, a dictatorului Nicolae Ceauşescu, a frigului, a foamei şi a întunericului, iar rezultatul a fost dramatic şi sângeros. Trupele de miliţie, armată şi securitate au deschis focul asupra tinerilor neînarmaţi, care protestau paşnic pe străzile oraşului, şi i-au ucis mişeleşte. În decembrie 1989, pe străzile din Timişoara, au murit împuşcate peste 110 persoane (cifra exactă nu se ştie), 392 au fost rănite, iar peste 850 au fost arestate şi închise în Penitenciarul „Popa Şapcă”. Timp de şase zile, 16-22 decembrie, tinerii din capitala Banatului au luptat singuri, în faţa gloanţelor şi a trupelor de represiune ceauşiste. Din curajul și determinarea lor s-a născut Revoluția română, care a condus în câteva zile la prăbușirea regimului comunist.

Revoluţionarii susţin că, de fapt, sunt mult mai mulţi morţi, fiindcă în registrele primăriei sunt înregistraţi numai cei cu domiciliul în Timişoara, iar maramureşenii, moldovenii şi oltenii care lucrau aici nu sunt înregistraţi, nici morţii din rândurile celor 35.000 de navetişti din judeţ. Cel mai grav caz a fost uciderea celor 45 de tineri (9 cadavre necunoscute) ale căror cadavre au fost furate din Morga Spitalului Judeţean Timişoara, în noaptea de 18 –19 decembrie 1989, au fost duse şi arse la Crematoriul „Cenuşa” din Bucureşti, iar cenuşa le-a fost aruncată la canal din comuna Popeşti Leordeni.
În acest loc, Memorialul Revoluţiei din Timişoara a ridicat o capelă, iar în fiecare an organizează pelerinaje şi slujbe de pomenire în memoria victimelor. Atunci, în Spitalul Judeţean Timişoara au fost internaţi 257 de răniţi, din care au decedat 82 de persoane. Oamenii regimului comunist erau hotărâţi să şteargă orice urmă a crimelor din 17 decembrie 1989, atunci când au furat cadavrele timişorenilor împuşcaţi.

Prezentăm lista martirilor “aduşi” de la Spitalul Judeţean Timişoara şi incineraţi la Crematoriul “Cenuşa” din Bucureşti, pentru care nu au existat vinovaţi şi nu a fost nimeni tras la răspundere:
Andrei Maria, Aprod Mihai, Balogh Pavel, Balmuş Vasile, Bărbat Lepa, Banciu Leontina, Belehuz Ioan, Belici Radian, Caceu Margareta, Chorosi Alexandru, Cruceru Gheorghe, Carpin Dănuţ, Csizmarik Ladislau, Ciobanu Constantin, Wittman Petru, Nagy Eugen, Ferkel Şuteu Alexandru, Florian Antoniu Tiberiu, Gârjoabă Dumitru Constantin, Haţegan Petru, Iosub Constantin, Ioţcovici Gheorghe Nuţu, Ewinger Slobodanca, Ianoş Paris, Luca Rodica, Lăcătuş Nicolae, Munteanu Nicolae Ovidiu, Miron Ioan, Motohon Sliviu, Mardare Adrian, Oţelita Aurel, Oprea Gogu, Osman Dumitru, Radu Constantin, Sporer Rudolf Herman, Stanciu Ioan, Sava Angela Elena, Zabulică Constantin, Zornek Otto şi alte cadavre neidentificate.

 

 

Comentarii

comentarii