Acasă Politica USR – „Operațiunea Poșta Română”

USR – „Operațiunea Poșta Română”

DISTRIBUIȚI

Ce mai salvează Uniunea Salvați România? Ce obiective mai are acest partid, complementare acțiunilor inițiate de Vlad Voiculescu, care vizează transformarea sistemului de sănătate într-o afacere profitabilă? Ei bine, nu o să vă vină să credeți. USR a pus ochii pe Poșta Română. Știe Florian Coldea de ce. La capătul unei inginerii politice, Poșta vine la USR, apoi se privatizează. Dar zeci de mii de poștași rămân. Și se transformă într-o teribilă masă de manevră.

Nu mă apuc acum să fac istoria atentatelor la Poșta Română. Este o instituție care a atras mult priviri lacome pe parcursul ultimilor 30 de ani. Dispune de zeci de mii de sedii în întreaga țară. De o infrastructură rutieră. De o masă critică apreciabilă de oameni extrem de interesanți pentru politicieni. Și aici mă refer strict la poștași. Acum, pe Poșta Română a pus ochii Uniunea denumită impropriu „Salvați România”. Care este planul lui Dan Barna, tras de sfori de către Florian Coldea?

Poșta Română este în prezent condusă de un prostănac. Nu mă feresc să-i spun astfel. Se numește Horia Grigorescu. Este livrat nu se știe cum de organizația PNL a Sectorului 4 București. Cei care-l cunosc afirmă că nu l-ar angaja nici măcar pe post de portar. La rândul său, e tras de sfori, dar destul de anemic, de câțiva lideri PNL. Care nu prea știu ce să facă cu Poșta Română. Dar Poșta Română are potențial.

Surse din interiorul USR și PNL mă informează că partidul a pus ochii pe Poșta Română. Că desfășoară ample și insistente operațiuni pe lângă staff-ul PNL, negociind intens pentru ca, în algoritmul împărțirii puterii, să poată obține dizolvarea Consiliuui de Administrație de la Poșta Română, numirea unei noi conduceri și a unui nou manager. USR știe ce face. USR are un plan cât se poate de atent conturat în ceea ce privește viitorul Poștei Române. În ce constă el?

Poșta ca atare va fi privatizată. Cu aceeași lipsă de responsabilitate, care a condus și continuă să conducă la pierderea de către statul român, rând pe rând, a tot ceea ce înseamnă infrastructura esențială. Infrastructura strategică. O societate austriacă – oare de ce ne-am mira? – este primul client vizat de această privatizare. Statul își va păstra însă prin omul numit de Guvern în Consiliul de Administrație așa-numitul vot de aur. El va fi exercitat în mod real sau doar de sanchi. Obiectivul numărul unu este însă altul.

Ținta acestei operațiuni de preluare a Poștei este de natură politică. Ținta o reprezintă poștașii. În România sunt cira 28.000 de comune și de sate. Persoanele cu adevărat influente, atunci când vorbim de populația rurală sau chiar de mahalalele marilor orașe, la care putem adăuga fără să greșim și gospodăriile individuale din extra-mahalale, sunt preotul, pentru ortodocșii practicanți, primarul, care nu are încotro și măcar o dată la patru ani bate din poartă în poartă, într-o oarecare măsură medicul veterinar și poștașul. Poștașul este aproape singurul personaj care, cu o frecvență de cel puțin o dată pe lună, ia contact cu fiecare gospodar și uneori este primit și în casă la un ceai cald sau la o țuică bună. Această populație a fost și încă mai este – dar într-o măsură mai mică – parte a electoratului PSD. Sunt așadar oameni care de regulă votează Stânga. Împreună cu poștașii, ei împărtășesc așadar vederi social-democrate. Dizlocarea poștașilor și reorientarea într-o formă sau alta a acestora poate influența segmente întregi de populație, apropiindu-le de neomarxiști.

Această operațiune nu este deloc simplă. Ea este cu atât mai sofisticată cu cât are drept obiectiv oameni care în general trăiesc cu convingerea, corectă sau greșită, că PSD este partidul care le reprezintă cu adevărat interesele. Tocmai din acest motiv PSD a și ieșit pe primul loc la ultimele alegeri parlamenatre. Faptul că nu poate guverna, îi poate aduce un avantaj, consolidându-i această zonă a electoratului. Dar USR este în încurcătură. Și trebuie cumva să găsească o soluție.

USR a încetat să mai fie partidul radicalilor liberi. Înșurubat din ce în ce mai adânc la putere, el nu mai poate fi în același timp și un contestatar convingător al modului în care este guvernată țara. Pe zi ce trece, devine tot mai evident că USR atacă la rădăcină capitalul național și susține din ce în ce mai activ capitalul străin. Deci slabe speranțe de a atrage de partea lui, în viitor, pentru a-și mări bazinul electoral, o populație care consideră că un viitor mai bun al României îl reprezintă statul-națiune. Dar și PNL și-a pierdut de mult această trăsătură națională. Și ceea ce este și mai tragic, dar și mai interesant din perspectiva acestei demonstrații, este că, într-un mod aproape dramatic, și PSD a renunțat să mai promoveze, așa cum o făcea altădată, fie real, fie demagogic, valorile naționale. S-a creat un vid, care a fost până la un punct umplut de AUR. Un partid nou, care promovează fix valorile naționale și creștine, pe care ceilați le-au abandonat. Iar USR are de ales. Ori lasă AUR să zburde, ori încearcă să întindă fărașul și să adune cât mai mult electorat care în prezent nu se mai regăsește în celelalte partide. Ei bine, din această perspectivă, oricât de straniu vi se pare, zecile de mii de poștași reprezintă un excepțional instrument, în măsura în care pot fi reorientați politic. Și reorientați politic fiind, ei se pot transforma conștient sau inconștient în propagandiști USR.

Așadar, în timp ce  Poșta ca atare va fi preluată politic și privatizată „strategic”, poștașii vor fi transformați într-o coloana a cincea. Cel puțin acesta este planul diabolic și, în același timp, extrem de ingenios al lui Florian Coldea. Un obiectiv la care au lucrat câțiva analiști de marcă ai statului subteran. Așadar, să fim și noi cu ochii pe Poșta Română.

Comentarii

comentarii