Acasă Actualitate USR – Primăria Timișoara încalcă legea: are nevoie de PUZ pentru Complexul...

USR – Primăria Timișoara încalcă legea: are nevoie de PUZ pentru Complexul Sportiv din zona Lipovei

1437
DISTRIBUIȚI

Locuitorii zonei Lipovei din Timişoara ar putea să mai aştepte până când primăria le va construi complexul sportiv şi de agrement, pentru că usr-iştii susţin că este necesar ca municipalitatea să respecte toate etapele legale ce trebuie parcurse în astfel de situaţii şi că ar lipsi un plan urbanistic zonal, precum şi organizarea unui concurs de soluţii arhitecturale.

Acum, când primarul Nicolae Robu a anunţat că proiectul va demara în curând, cei de la USR Timişoara spun că în cadrul dezbaterii publice din 6 iunie 2018, ce avea ca subiect exact proiectarea complexului sportiv din zona Lipovei, reprezentanţii formaţiunii şi ai autorităţilor locale au avut un schimb de opinii pe tema necesităţii elaborării PUZ-ului.

USR susţine că în prezent terenul pe care se doreşte edificarea complexului sportiv este reglementat de Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ION IONESCU DE LA BRAD aprobat prin HCL 186/29.07.2003 având astfel destinaţia rezidenţială şi dotări de cartier şi nu de Planul Urbanistic General (PUG) aşa cum este specificat, în mod eronat, în studiul de fezabilitate. În aceste condiţii este necesară şi obligatorie elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), singurul instrument legal, pentru schimbarea destinaţiei unui teren. O componentă esenţială în elaborarea PUZ-ului este informarea populaţiei care îşi poate exprima astfel opţiunile în mod democratic.

“În ciuda acestor argumente obiective prezentate mai sus, autorităţile locale au insistat că terenul este reglementat de PUG, având destinaţia de zona de agrement şi sport iar elaborarea unui PUZ nu este necesară. Iată însă că ne-au înşelat. Au minţit”, spune vicepreşedintele USR Timişoara, Alexandru Cadar.

El susţine că autorităţi locale au eliberat Certificatul de Urbanism nr. 3995 / 04.10.2018, pentru o funcţiune identică şi anume construirea unui complex sportiv pentru agrement pe terenul lipit de terenul prevăzut pentru obiectivul de investiţii menţionat.

“La regimul tehnic, Certificatul de Urbanism nr. 3995 / 04.10.2018 prevede următoarele: Conform PUZ aprobat HCL 186/2003 (…) subzona rezidenţială mixtă (…) şi dotări de cartier (…) Propunerea făcută ”CONSTRUIRE COMPLEX SPORTIV PENTRU AGREMENT IN REGIM DE ÎNĂLŢIME MAXIM S+P+2E” nu se încadrează în prevederile PUZ aprobat prin HCL 186/2003 în ceea ce priveşte funcţiunea propusă. Autorizarea construcţiilor se va face în baza unui PUZ aprobat prin HCL. Aşadar, pentru acest Certificat de Urbanism, autorităţile locale fac trimitere la exact argumentele prezentate de noi cu privire la lipsa PUZ-ului pentru obiectul de investiţii mai sus menţionat. Cu alte cuvinte, pe terenuri cu reglementare identică din aceeaşi unitate teritorială de referinţă, pentru aceeaşi funcţiune, pentru un obiectiv de investiţii al Primăriei NU se aplica legea şi NU este nevoie de PUZ, dar pentru un obiectiv de investiţii cu capital privat aceleaşi autorităţi aplică legea în mod corect şi cer explicit acest lucru”, spune usr-istul.

El afirmă că USR Timişoara a trimis în octombrie o adresă către Primărie, prin care a solicitat corectarea erorilor, dar domnul primar Robu a ales să o ignore şi să nu răspundă.

“O situaţie anormală, care ridică mari semne de întrebare cu privire la modul discreţionar în care administraţia pe care domnul Robu o conduce înţelege să aplice legea, în acest caz Legea nr. 350 / 2001. Complexul sportiv din Calea Lipovei este cu siguranţă aşteptat de mulţi timişoreni, iar oportunitatea acestui proiect este indiscutabilă. În acelaşi timp, trebuie avut în vedere şi respectarea prevederilor legale. În acest caz, elaborarea unui PUZ este obligatorie, aşa cum de altfel autorităţile locale au confirmat în urma emiterii certificatului de urbanism mai sus menţionat. Domnule Robu, principiul aplicării legii în mod corect nu este negociabil. Minciuna are întotdeauna picioare scurte”, adaugă usr-istul.

Comentarii

comentarii