Acasă Actualitate USR propune copaci ”smart” și ”eco”, în Piața Libertății

USR propune copaci ”smart” și ”eco”, în Piața Libertății

1285
DISTRIBUIȚI

piata-libertatii-rosie-aproape-gataUSR Timiș consideră că Timişoara trebuie să rămână un etalon în domeniul ”orașului inteligent”.

“În trecut, am fost printre primii la inovație publică, iar acum suntem un important Hub IT. Acest lucru trebuie să se vadă în spațiul public”, spun cei de la USR Timiş.

În acest sens, ei propun instalarea unor copaci urbani și a unor copaci “inteligenți” în Piața Libertății, care îndeplinesc mai multe funcțiuni şi oferă mari beneficii.

Astfel, spun ei, copacii urbani alcătuiți din mușchi combat eficient poluarea absorbind CO2, oxizii de azot și materii particulate. Un singur copac urban absoarbe 250 de grame de materii particulate /zi și 240 de tone de CO2 pe an, nivelul de purificare al aerului fiind echivalent cu cel al 275 de copaci/an; un copac compensează anual poluarea a 417 mașini.

Astfel de copaci sunt sustenabili și high tech, au senzori ce monitorizează umiditatea solului, temperatura, calitatea apei și a solului; au panouri solare ce alimentează senzorii, colectează apa de ploaie ce va uda solul la nevoie.

Copacii “inteligenți” au dotări tehnice de vârf: prize USB, router WI-FI, iluminat public controlat prin Bluetooth, stație meteo urbană.

“Piața este un spațiu public, un loc simbolic al unui oraș. Spațiile publice trebuie să aibă următoarele calități: atractivitate socială, diversitate funcțională, accesibilitate, confort și imagine urbană de calitate. Piața Libertății, veriga de legătură între Piața Unirii și Piața Victoriei, se va transforma într-un Punct Verde, va avea o nouă menire de spațiu deschis unde oamenii se pot aduna, interacționa și experimenta. Timișoara trebuie să se ridice la renumele ei de altădată”, spun usr-iştii timişeni.

Acest proiect este una dintre propunerile USR pentru bugetul local al Timișoarei pe anul 2019, iar la sfârșitul anului trecut formaţiunea a trimis o scrisoare oficială către primărie cu toate proiectele propuse de Uniune.

Totul este ca primarul Nicolae Robu să țină cont de ideile trimise, idei pentru o Timișoara modernă, în care să vrei să trăiești.

Comentarii

comentarii